Ingezonden – politiek
Zaterdag 16 maart stond in het teken van twee bedrijfsbezoeken door de ChristenUnie. Duurzaamheid was het thema. Het was een gezelschap van de lijsttrekker van het waterschap Drents Overijsselse Delta, Herman Odink, wethouder Van der Sluis en bestuur- en fractieleden van ChristenUnie Kampen.
Het eerste bedrijf was de zorgboerderij en biologische melkveehouderij van de familie Pelleboer in Mastenbroek. We zijn hartelijk ontvangen door ondernemers Henk en Hilly Pelleboer op boerderij “Polderzicht”. Het enthousiaste ondernemersechtpaar vertelde met passie over het mooie bedrijf. In samenwerking met omliggende gemeenten en Vogelbescherming Nederland is het bedrijf zich meer en meer gaan richten op het realiseren van de natuurlijke habitat van weidevogels in het omringende weideland. Mastenbroek is de oudste polder in Nederland.
Gouden Grutto
Door een betere waterhuishouding en maaischema komen er steeds meer weidevogels. Dat heeft geleid tot de uitreiking van de “Gouden Grutto” aan dit bedrijf in 2018: de prijs voor de beste natuurboer. Door de aanleg van plasdras-locaties, dat zijn moerassige weilanden en de juiste kruiden in het weiland, komen er weer broedparen van de grutto, watersnip en kievit. Het ondernemersechtpaar is trots op dit resultaat. Ze laten iedereen hiervan genieten door vogelsafari’s, kanotochten, workshops en andere activiteiten. Ook is er een boerderijwinkel waar de zelfgemaakte biologische “Rijke Weide Kaas” te koop is.
Genieten
Naast de biologische kant van de onderneming, richt het bedrijf zich ook op de zorg. Als zorgboerderij biedt de familie Pelleboer dagbesteding aan mensen met een zorgvraag. Het uitgangspunt hierbij is zorgzaam te zijn met elkaar met aandacht voor elkaar. Ieder mens is uniek en waardevol. Deze activiteit in het bedrijf is ontstaan vanuit de liefde voor mens, natuur en buitenleven. Mensen met een lichamelijke of geestelijke beperking komen volop tot hun recht. “Als je iemand in een rolstoel een mooie dagbesteding kunt bieden op ons bedrijf is dat zo mooi. Als ik zie dat hij geniet dan geniet ik daar ook van” zegt Hilly trots.
Hommels
Na dit bezoek vertrokken we naar een tweede inspirerende ondernemer. We werden welkom geheten op Tomatenkwekerij Van den Belt BV van de broers Klaas en Jacob van den Belt. Dit bedrijf teelt tomaten op 5 locaties in de Koekoekspolder in IJsselmuiden. Het bedrijf is 28 hectare groot. We zijn het hele bedrijf rondgeleid en kregen uitleg over het proces van de tomatenteelt. In enorme kassen wordt op een uiterst duurzame en milieuvriendelijke wijze gewerkt aan de teelt van verschillende soorten tomaten. Wat opvalt is de biologische manier van het bestrijden van plantenziekten door hommels en andere insecten. Er zoemt en vliegt heel veel rond in de kas.
Duurzaam
Al het regenwater wordt opgevangen en gebruikt voor voeding van de planten. Afvalwater wordt gezuiverd en opnieuw gebruikt. Maar ook warmte wordt duurzaam opgewekt via warmtepompen. De technische installatie van het bedrijf is al even indrukwekkend. Vol trots vertelt de ondernemer hoe hij wil bereiken dat uiteindelijk een volledig duurzame teelt van tomaten ontstaat. De ondernemer is op weg om zo duurzaam mogelijk te produceren, door zeer efficiënt om te gaan met energie, water, licht, arbeidskrachten en voedingstoffen.
We hebben een zeer inspirerende ochtend beleefd met ondernemers die duurzaamheid, zorg voor de aarde en oog voor de medemens zeer hoog in het vaandel hebben staan. Iets waar we als ChristenUnie van harte achter staan.