De Jersey koeien van Christiaan en Bernadet

Landbouwbedrijf Koers verhuisde in 1970 van de Hogeweg naar de huidige locatie aan de Leidijk in Kamperveen. De nieuwe vestiging betekende een omslag naar een modern verkaveld bedrijf en was één van de eerste boerderijen in de omgeving met een ligboxenstal. Het familiebedrijf, dat al generaties lang wordt doorgegeven, maakt continu ontwikkelingen door. 

Jersey koeien komen oorspronkelijk van het eiland Jersey, gelegen in Het Kanaal tussen Frankrijk en Engeland. Jersey is het grootste Kanaaleiland en ligt op een dikke twintig kilometer van de Franse kust. Aan het einde van de 19e eeuw zijn Jersey koeien heel de wereld over geëxporteerd.

Met miljoenen koeien over de gehele wereld is Jersey nu na Holsteins het meest wijdverspreide ras dat er op de aarde rondloopt. Binnen Europa bevinden zich de meeste Jerseys in Denemarken. In Nederland zijn er relatief maar weinig koeien van dit ras te vinden.

Jerseys behoren tot het meest herkenbare vee ter wereld. Hun kleur varieert van romig wit tot zeer donkerbruin of zelfs bijna zwart. Ze bereiken een schofthoogte van ongeveer 125 centimeter en zijn daarmee een relatief klein ras. Dit is ook terug te zien in hun gewicht. Een volwassen koe weegt gemiddeld niet meer dan 400 tot 450 kilogram. Een stier komt tot ongeveer 750 kilogram.

Hun postuur en bouw is sierlijk, wat ze een aantrekkelijk uiterlijk geeft. Ook opvallend zijn de mooie lange wimpers en een paar prachtige grote, amandelvormige ogen. Tevens wordt het vriendelijke, gehoorzame en rustige karakter van Jersey koeien veel geprezen.

De melkkwaliteit van Jersey koeien is veel hoger dan dat van andere melkkoeien. In onder andere Groot-Brittannië staat het dan ook te boek als een luxeproduct. De melk van dit mooie ras heeft een hoog botervetgehalte (25% meer dan gemiddelde melk) en bevat 18% meer eiwitten en 25% meer calcium dan de melk van andere rassen.

Hoewel boeren Jersey koeien veelal houden vanwege hun melk, is de vleeskwaliteit van zowel Jersey koeien als stieren eveneens heel goed. Experts zien het vlees van Jerseys kwalitatief als één van de betere vleessoorten.

Als jonge ondernemers zetten Christiaan en Bernadet met liefde het bedrijf voort onder de naam Koers-Berendsen. Boven alles zijn en blijven zij een echt familiebedrijf met wortels in de regio Kamperveen. Eentje die teruggaat naar de oorsprong van waar een boerenbedrijf ooit voor stond. Om hen heen zien ze steeds meer machinale productie. Natuurlijk gaan ze met de tijd mee en hebben ook zij machines. Maar wel machines die het levensgeluk van de dieren vergroten zoals de melkrobot. Christiaan en Bernadet doen aan kleinschalige landbouwproductie, zodat de producten voor de consument herkenbaar en traceerbaar blijven. De Jersey koeien maken eigenlijk deel uit van de familie, ze zijn uniek. Net als de stieren. Er wordt gekeken naar de behoeften van de dieren, zij zijn de kern van het bedrijf.

Contact

Landbouwbedrijf Koers
Leidijk 13
8278 AT Kamperveen

Tel: 0525621321
Mob: 0630048234
info@jerseykoe.com

Voor een serie artikelen over “Boeren in de gemeente Kampen”, zijn wij op zoek naar landbouw en veeteelt bedrijven, die iets willen vertellen en laten zien van hun bedrijf. Bedrijven die hier aan mee willen doen, kunnen zich aanmelden bij de redactie. Eén van onze redacteuren zal dan een afspraak met u maken om langs te komen. U kunt zich per mail aanmelden bij: info@kampenonline.nl

 

 

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*