DOS krijgt koekje van eigen deeg in het verre Dinxperlo

179

Door Jasper Plender

DOS Kampen heeft zichzelf een buitengewoon slechte dienst bewezen door in het belangrijke uitduel met DZSV roemloos ten onder te gaan: 5-1. Was in het heenduel nog een ruime overwinning voor de geelzwarten, mede door efficiënt met de kansen om te gaan, dit keer was juist de thuisploeg dodelijk voor het doel. De nederlaag betekent het einde van een goede serie van DOS zijde.

In de openingsfase liet DZSV direct zien dat het van plan was te voetballen. In een 3-5-2 opstelling zocht het de vrije man op het middenveld maar DOS was voldoende bij de les om de tegenstander ver van de goal op te vangen. In een tweetal tegenstoten liet de ploeg direct zijn gevaarlijke kant zien. De eerste grote kans deed zich na een kwartier voor toen DOS driemaal achter elkaar van vlakbij vrij mocht aanleggen maar de bal er op miraculeuze wijze niet in wilde. Kort daarna werd Raymond Beuling uitstekend diep gestuurd maar zijn schot ging net naast.

DOS liet de kansen liggen en vlak daarna was het bij het eerste gevaar van de thuisploeg direct raak. Na een snelle combinatie door het centrum werd de spits vrijgespeeld. Twan Knul liep mee maar maakte een duidelijke overtreding in zijn poging een doelpunt te voorkomen. De spits kwam weg met geel maar doordat de penalty feilloos werd benut stond er wel 1-0 op het bord. Die marge werd een minuut later ineens verdubbeld naar 2-0 doordat nota bene routinier Patrick Bastiaan de bal simpel verspeelde vlakbij het eigen doel.

Twee persoonlijke fouten dus en plotsklaps keek DOS al tegen een grote achterstand aan. Dat werkte duidelijk verlammend op het elftal van Han Hanekamp, wetende dat een 2-0 achterstand ombuigen in een lastige uitwedstrijd een hels karwei zou worden. Het was DZSV dat logischerwijs juist vertrouwen putte uit de situatie. In het restant van de eerste helft wist DOS dan ook geen vuist meer te maken. De beleving ontbrak en het middenveld werd veelal overlopen. Het leverde de thuisploeg kort voor rust de cruciale 3-0 op. Nadat een eerste, zeer fraaie, omhaal op de lat belandde was de daaropvolgende tweede omhaal wel succesvol. Een schitterend doelpunt, dat moet gezegd.

DOS kwam desondanks nog vrij aardig uit de kleedkamer en werd daarbij geholpen door de scheidsrechter die een correcte tackle op Twan Knul beoordeelde met een penalty. Knul pakte het cadeautje zelf uit en bracht DOS enigszins terug in de wedstrijd. In de fase die volgde ging het gelijk op en probeerden de geelzwarten de aansluitingstreffer te forceren. Het spel was echter te slordig en te veel tweede ballen gingen verloren om hier echt goed in te slagen.

Sterker nog, het was de thuisploeg die via opnieuw een penalty de wedstrijd definitief in het slot gooide. Een overtreding van de ongelukkig spelende Wim Snippe leidde de 4-1 en daarmee was het duel klaar. Het vijfde doelpunt in de blessuretijd (na opnieuw een persoonlijke fout) was er dan ook meer een voor de statistieken. Zo neemt DZSV dus op de juiste manier sportieve revanche voor de ruime nederlaag eerder dit jaar en mag DOS deze week de wonden gaan likken.

Volgende week wacht tegenstander Den Ham in eigen huis. Ook die werden begin dit seizoen op een ruime nederlaag getrakteerd en ‘The Hammers’ kennende zullen ook zij wel wat gezonde wraakgevoelens koesteren. Het is dus zaak snel te herpakken en volgende week weer het juiste niveau te laten zien. Aanvangstijd van de wedstrijd is 15:00 uur zoals gebruikelijk op sportpark De Maten.