DOS loopt tegen eerste en onnodige nederlaag op

Door Jan de Vries

De mannen van Marcel Post en Edwin Starke hebben zaterdag in de thuiswedstrijd tegen DZC’68 uit Doetinchem kennis gemaakt met de harde wetten van de 1e klasse. DOS had zeker 70% balbezit, het beste van het spel en de meeste kansen. Maar als de paar kansen die je krijgt niet worden benut. Dan weet je wat er gebeurt. En zo geschiedde.

De wedstrijd was nog maar amper vijf minuten bezig of Frank Jansen krijgt een gigantische kans. De snelle buitenspeler heeft veel ruimte en wordt in de loop uitstekend in gespeeld. Hij pakt een paar meter en komt oog in oog met keeper Mike Thus te staan. De twijfel slaat toe. Schieten of terugleggen wellicht? Het wordt uiteindelijk een schot, maar die gaat meters naast. Na ongeveer twintig minuten verlaat DZC’68 wat meer de verdedigende stelling. En dat levert direct gevaar op. Een diepe bal wordt door Thomas Kleinlugtebeld op waarde geschat. Zijn voorzet wordt door Dylan Hendriksen hoog over geschoten. In de 25e minuut opnieuw een lange bal naar voren. De rappe Hendriksen heeft zijn vizier nu wat beter afgesteld en dwingt Henrico Abma tot een knappe redding. DOS heeft meer balbezit, maar weet na de goede openingsfase zelden meer iets te creëren. DZC’68 hanteert telkens dezelfde tactiek, een lange bal naar voren. Maar daar is het wel uiterst bedreven in. In de 39e minuut komt het elftal van Jos van der Veen op voorsprong. De prima spelende Tolgahan Yayla stuurt Hendriksen opnieuw de diepte in. Hij controleert de bal uitstekend en schiet de bal vervolgens boven in de verre hoek.

Na rust het zelfde spelbeeld. DOS mag de bal hebben en DZC’68 gokt op de counter. In de 55e minuut krijgt DOS een vrije bal na een overtreding op Allan Bakker. Allan legt de bal bij de tweede paal neer en Martijn Barneveld kopt goed in, maar de bal wordt door een verdediger van DZC’68 getoucheerd en zo tot corner verwerkt. Vijf minuten later is Kleinlugtebeld vanuit een vrije bal dichtbij een doelpunt. Hij ziet dat Henrico iets te ver voor zijn goal staat en schiet vanaf circa twintig meter ineens op doel. De bal had perfect in de kruising gepast, maar Henrico was net op tijd om de bal over de lat te tikken.

Na dit wapenfeit kwam DZC’68 er niet meer aan te pas. Bij DOS was de wil er wel, maar lukte er weinig. Een dubbele wissel in de 65e minuut moest daar verandering in brengen. Erik Rotman en Timo Petersen kwamen in het veld. In de 77e minuut leverde dit duo DOS een doelpunt op. Een prachtige vrije bal van Erik hoog in de zestien viel vanuit de kluts voor de voeten van Timo. De jonge buitenspeler bedenkt zich niet en werkt de bal tegen de touwen. Ontlading bij de geelzwarten. Zeker als scheidsrechter Van Gulik naar de middenstip wijst. Op de bank van DZC’68 springt iedereen richting de zijlijn en is er volop protest. Van Gulik deelt zelfs een gele kaart uit. Toch gaat hij naar zijn assistent die met de vlag omhoog staat om te horen wat er aan de hand is. Bij DOS snapt niemand er wat van. Het ongelooflijke gebeurt. Scheidsrechter Van Gulik annuleert de treffer en laat de vrije bal opnieuw nemen.

DOS blijft na deze arbitraire dwaling naarstig op zoek naar een treffer. Twan heeft nog een grote kans, maar hij raakt de bal slechts half waardoor het een eenvoudige prooi wordt voor de keeper. Een minuut later leidt goed werk van invaller Cris Westerkamp de volgende kans in voor DOS. Nadat Cris zijn directe tegenstander heeft verschalkt weet hij met een strakke voorzet Allan te vinden, die vanuit de zestien het vijandelijke doel onder vuur wil nemen. Zijn schot komt tegen een hand van een speler van DZC’68 aan. De spelers van DOS zien er een duidelijke handsbal, dus een penalty, in. Van Gulik denkt daar helaas anders over. In de extra tijd is er nog een dot van een kans voor Allan. Van dichtbij schiet hij de bal over het doel.

Een enorme kater voor de poelänten. Verlies was absoluut niet nodig, maar de kansen worden niet benut. Natuurlijk speelt de scheidsrechter in deze wedstrijd ook een rol. Van belang is vooral dat de spelers naar zichzelf gaan kijken en evalueren wat er beter moet. Dat de voorste linie in drie competitiewedstrijden nog niet tot scoren is gekomen geeft te denken. Hopelijk leren de harde wetten van de 1e klasse volgende week in de thuiswedstrijd tegen DTS Ede al tot een andere en betere uitkomst.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*