Dromen van Kampen – Diana Hund

DROMEN VAN, VOOR EN DOOR IEDEREEN DIE ZICH VERBONDEN VOELT AAN KAMPEN

Door: Diana de Groot

 

Diane Hund – Bewustwording en duurzaamheid

Een verhalenwinkel. Zo zou je de duurzame kledingwinkel ‘Fair and Share’ van Diane Hund ook kunnen noemen. Ingebrachte kleding wordt opnieuw verkocht. “Vooral voor de inbrenger is het soms leuk om te horen hoe en aan wie een bepaald kledingstuk is verkocht. Aan veel stukken in de winkel hangt een verhaal!”, aldus de trotse eigenaar.

“Leeftijd speelt overigens geen rol in mijn winkel”, vervolgt Diane: “de verscheidenheid in publiek maakt iedere dag weer bijzonder. Het gesprek met en tussen de klanten is bepalend voor de goede sfeer. De atmosfeer is goed. Ik merk dat er een bepaalde vorm van vrijheid heerst die ervoor zorgt dat je volledig op je gemak kunt winkelen.”

Duurzaam
De identiteit van Diane’s winkel kenmerkt zich door eerlijk- en duurzaamheid. “Dit heb ik vanuit mijn opvoeding al meegekregen. Vroeger was mijn moeder aangesloten bij de Plattelandsvrouwen. Ik mocht een keer met haar mee. Juist die avond hield Erica Terpstra een betoog over duurzaamheid. Het zette me aan het denken. Wat betekent duurzaam? Hoe belangrijk is het voor de toekomst? Ik kom zelf van het platteland. Ben geboren en getogen in Groningen. Ik realiseerde me toen al en nu nog steeds dat we zuinig moeten zijn op onze omgeving. En daarmee doel ik niet alleen op ons landschap, maar ook op elkaar, de samenleving. De manier waarop we met elkaar omgaan. ‘Delen’ past wat mij betreft dan ook prima in het rijtje van duurzaam.”

Bewustwording
“Toen ik een jaar of 16 was, shopte ik al tweedehands. Daardoor droeg ik bijna iedere dag iets anders. Kleedde me bijvoorbeeld een tijdje net zoals George Michael. Met kruis in het oor en al! Toch was en ben ik niet in een hokje te stoppen. Nu richt ik me qua kleding sterk op ‘duurzaam’. Tegenwoordig ruil ik af en toe kleding met vriendinnen. Elk half jaar is er bij iemand een kledingruil-party. Inclusief een hapje en drankje. Over eten gesproken… ik let op alles wat ik eet. Ik koop bijvoorbeeld biologisch vlees, groente en fruit op de markt. Bewustwording! Daar draait bij mij alles om!”

Verspilling niet nodig
“Het doorgeven of illustreren van bewustwording is mijn droom. In onze westerse wereld zijn we rijk. Laten we ons hier bewust van zijn. Op afstand is het lastig om iets te betekenen voor landen waar pure armoede heerst. Ondanks dat het een druppel op de gloeiende plaat is, zijn er manieren om het te doen. Ik kan de wereld niet redden, maar probeer via de inzameling en verkoop van kleding iets te bereiken. Mijn hobby is mijn werk geworden. Via mijn winkel geef ik met veel plezier gevolg aan mijn droom. Sterker nog: mijn winkel is mijn droom! Bewustwording en duurzaamheid zijn de sleutelwoorden voor Fair and Share. De winkel illustreert dat duurzaamheid kan. Laten we zuinig zijn op alle spullen die we hebben. Verspilling is echt niet nodig. Koop niet te snel iets nieuws. Gun een product, eventueel na een reparatie, een tweede leven. Met klanten voer ik graag het gesprek over deze thema’s. Contact is belangrijk. Vaak is weinig nodig om tot een praatje te komen. Wat mij betreft mag dit unieke concept uitgebreid worden, zelfs uitgroeien tot een franchise-onderneming! Hoewel het ultieme geluk in mijn gezin zit, besteed ik veel aandacht aan het concept en aan de winkel. En… als ik nóg een droom(pje) mag noemen: ik zoek nog – bij voorkeur groen – retrobehang!”

Meer samenwerking ondernemers

“Wat ik zou willen is dat we meer samenwerken. Dus dat we op coöperatief niveau het winkelend publiek iets aan kunnen bieden. Er zijn zoveel lokale ondernemers die prachtige en eerlijke producten verkopen. Het is jammer om elkaar hierin niet of te weinig te promoten. We hebben als plaatselijke ondernemers binnen de gemeente Kampen veel zelf in huis. Als we elkaars producten aanprijzen en verkopen, bevordert dat ieders omzet.  Natuurlijk heeft lokale samenwerking ook met bewustwording te maken. Je weet wat de herkomst is van lokale producten. Bijvoorbeeld waar de appels en aardbeien vandaan komen.”


 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 39861673