Droogte houdt aan: waterschap alert

Ondanks de droogte kent het werkgebied van Waterschap Drents Overijsselse Delta nu nog geen grote problemen. Het is momenteel erg droog in ons gebied. De weersverwachting laat boven-dien zien dat de droogteperiode nog een tijd aanhoudt. Het waterschap houdt de situatie nauwlettend in de gaten en treft wanneer nodig passende maatregelen.

Wat kan er gebeuren?
De wateraanvoer proberen wij zo goed mogelijk te regelen. De waterpeilen kunnen hier en daar zakken en sloten kunnen droogvallen. De wind is ook van invloed op de waterpeilen. Door te maaien houden we het watersysteem op orde en laten we water in vanuit het IJsselmeer.

Beregenen: eerst melden
De extreme droogte maakt dat we nauwgezet toezien of de geldende beregeningsregeling wordt nageleefd: “Er mag na een melding aan het waterschap worden beregend uit oppervlaktewater, zolang de eerste benedenstroomse stuw nog water afvoert en het water waaruit wordt beregend. Hierop wordt gecontroleerd door de handhavers.”
Op de site van WDODelta, www.wdodelta.nl vindt u een speciale pagina over droogte. Daar kunt u de beregeningregeling en de kaart vinden, waar niet beregend mag worden. Hierop wordt gecontroleerd door onze handhavers.

Waterkwaliteit
Door de droogte en warmte kan ook blauwalg en botulisme voorkomen. Ook vissterfte door zuurstofgebrek komt dan vaker voor. Door de hoge temperaturen bevat het water namelijk minder zuurstof. De overmatige algengroei versterkt dat nog. Als u dode watervogels en vissen aantreft is het raadzaam om dit te melden bij het waterschap. Daarnaast is het belangrijk om alleen in officieel door het waterschap gecontroleerd natuurwater te zwemmen. De officiële natuurwaterzwemlocaties en de kwaliteit zijn te vinden op www.zwemwater.nl of via de zwemwater app.


 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 39861673

 

 


Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*