Kamper jeugd experimenteert met ‘flauwval’ challenge

Volgens sommige verontruste ouders begint het ook in Kampen een serieus probleem te worden, de ‘flauwval challenge’ Voor kinderen in de hoogste groepen van het basisonderwijs is het een enorme aandachtstrekker, maar tegelijkertijd ook een gevaarlijk ‘spel’.

“Mijn kinderen komen vol trots thuis vertellen dat ze op school de flauwval challenge hebben gedaan en ik maar denken dat het een onschuldige school activiteit was !” Aldus een verontruste ouder.  Niet alleen tijdens de pauze’s op school maar ook in hun vrije tijd sporen kinderen elkaar aan en experimenteren ze met deze levensgevaarlijke hype. Tijdens de flauwval challenge is het de bedoeling om bepaalde zwaar belastende lichamelijke handelingen te verrichten waardoor je tijdelijk het bewustzijn verliest. Bij de meest voorkomende manier die de jeugd daarvoor gebruikt bestaan de handelingen o.a. uit gehurkt zitten met het hoofd tussen de knieën en de handen gevouwen in de nek.

Op een enkele school is er in groepsverband al waarschuwend opgetreden en zijn ouders van de situatie op de hoogte gesteld. De kinderen zelf spreken van een ‘spelletje’, de GGD raadt het spelletje echter af omdat het niet gezond is, al is de kans op blijvende schade klein. Wel is er kans groot dat de ‘stoere kids’ ongecontroleerd vallen en zich daarbij verwonden.