Geen wolf maar een hond

Een melding van het zien van een wolf hield de gemoederen gisteren vooral op social media goed bezig. Zaterdagmorgen werd door een bewoner bij de Zalkerdijk (bij Westenholte) een melding gedaan van een wolf. Ook jagers die in het gebied aanwezig waren bevestigden dat het inderdaad om een wolf ging. Uit voorzorg werden boeren in de omgeving gewaarschuwd.

Nu de gemoederen enigszins bedaard zijn (en er meer ‘deskundigen’ naar de melding hebben gekeken) kan de conclusie getrokken worden dat het hier zo goed als zeker om een hond ging en niet (zoals sommigen hoopten) een wolf. De eindconclusie van de onderzoekers m.b.t. de melding en het latere onderzoek is kort maar krachtig: “We houden het het op een hond. Uiteraard houden we ons aanbevolen voor een goede foto.”

Een lezer (van het door ons gisteren gepubliceerde artikel) stuurde ons foto’s met daarop pootafdrukken die hij had aangetroffen achter een kas in de Koekoek. Onze redactie heeft deze foto’s direct voorgelegd aan onderzoeker Maurice La Haye van zoogdieren.nl en de deskundigen van ‘wolven in Nederland’: “Losse afdrukken kunnen nooit met zekerheid aan een wolf worden toegeschreven. Om een spoor aan een wolf te kunnen koppelen moet je een spoor minimaal 100 meter kunnen volgen, waarna een expert kan zien of het mogelijk een wolf is.”


 


Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.