In 2016 is de sociale recherche IJssel-Vechtstreek uit Zwolle, in samenwerking met de gemeente Kampen, een onderzoek gestart naar een drietal verdachten van fraude met een bijstandsuitkering van de gemeente Kampen. Inmiddels zijn de bijstandsuitkeringen beëindigd en zullen de ten onrechte ontvangen bijstandsuitkeringen worden teruggevorderd.
Van onder andere deze verdachten waren anonieme meldingen ontvangen over illegaal taxirijden. Na vooronderzoek werd vastgesteld dat dit inderdaad het geval was. Voor deze diensten werden financiële vergoedingen gevraagd. Tijdens het onderzoek werd tevens assistentie verleend door de Landelijke Eenheid van de politie.
In het najaar van 2016 werden twee van de drie verdachten aangehouden ter zake van valsheid in geschrifte en werden bij hen computers en mobiele telefoons in beslaggenomen. De illegale taxiritten hebben, zo komt uit onderzoek naar voren, vermoedelijk al enkele jaren plaatsgevonden. Hun uitkeringen zijn beëindigd en de ten onrechte ontvangen bijstandsuitkeringen worden teruggevorderd. Tevens is tegen hen proces-verbaal opgemaakt. Van de derde verdachte is tevens de bijstandsuitkering beëindigd en zal ook de ten onrechte ontvangen bijstandsuitkering worden teruggevorderd. Hij kan daarnaast rekenen op een bestuurlijke boete. In totaal is de financiële benadeling voor de gemeente Kampen berekend op € 134.500,- .
De gemeente Kampen maakt veel werk van het voorkomen en bestrijden van bijstandsfraude. Ook inwoners kunnen een bijdrage leveren aan het bestrijden van uitkeringsfraude. Daarom doen we als gemeente een beroep op inwoners het bij ons te melden als ze aanwijzingen hebben dat iemand onterecht een uitkering ontvangt. Dit kan schriftelijk, telefonisch of per mail. Mensen kunnen hun tips ook anoniem doorgeven. Als de tip belangrijke, nuttige informatie bevat, zal de gemeente een onderzoek instellen. Dat geldt ook voor anonieme tips. Hierbij kan inschakeling van de sociale recherche plaatsvinden.