Dinsdag 3 juli organiseerde gemeente Kampen samen met de politie een inbraakpreventieavond in wijkcentrum ‘t Middelpunt. Ook Burgernet Oost-Nederland was aanwezig. Inwoners van De Maten ontvingen informatie hoe zij kunnen bijdragen aan vergroting van de veiligheid.
Geke Arts, beleidsadviseur Openbare Orde en Veiligheid gemeente Kampen, opende de avond. Ook Jolyke Cnossen, wijkagent in De Maten, Geert-Jan Hahné, centralist meldkamer Apeldoorn en Frans Timmermans, manager Burgernet Oost-Nederland, gingen het gesprek aan met buurtbewoners.
Tips om inbraak te voorkomen
Inwoners van De Maten worden getroffen door woning- en autoinbraken. Vooral in de zomermaanden. Daarom kregen zij voorlichting over het voorkomen van inbraken. En wie kon deze tips nu beter geven dan ex-inbreker Evert Jansen? Jolyke Cnossen gaf een presentatie. “Tijdens de presentatie kwam naar voren dat veel mensen onzorgvuldig met hun persoonlijke bezittingen omgaan. Dit geeft een inbreker de gelegenheid om zijn slag te slaan in de wijk. Denk hierbij aan schuren en garages die niet zijn afgesloten of huissleutels aan niet-afgesloten fietsen. Mensen laten sleutelbossen in de achterdeur zitten of zetten de deuren open terwijl ze op een andere plek in de woning zijn,” vertelt Jolyke. Samen met inwoners wil de politie inbrekers de baas blijven en zorgen voor de veiligheid in de wijk. Sociale cohesie is daarbij belangrijk. Sinds een aantal jaren zetten buurtbewoners zich in om de veiligheid in De Maten te vergroten via WhatsApp Buurtpreventie. Via WhatsApp maken buurtbewoners elkaar alert op verdachte situaties. Wanneer ze de situatie niet vertrouwen, bellen ze met de politie.
Aansluiting bij Burgernet
Buurtbewoners kunnen de veiligheid in hun wijk vergroten door zich bij Burgernet aan te sluiten. Zo’n 13% van de inwoners in Kampen is al Burgernetdeelnemer. Via Burgernet informeert de politie inwoners over incidenten in hun buurt via een sms, spraakbericht of melding in de Burgernetapp. Als deelnemers zich registreren met e-mailadres, ontvangen zij aanvullend Burgernetmail van het politieteam in hun buurt. Bijvoorbeeld wanneer er kort geleden een woninginbraak plaatsvond. Heeft een deelnemer iets gezien of gehoord, kan hij via de antwoordknop in de e-mail rechtstreeks contact opnemen met de politie. Frans Timmermans vraagt tijdens de preventieavond: “U wilt het toch weten als er gisteravond twee straten verderop is ingebroken?.” Volgens Frans zijn deelnemers na zo’n melding alerter op afwijkende situaties in hun omgeving. “Er wordt sneller contact met ons opgenomen en dat helpt de politie om daders aan te houden. Bovendien wordt er extra op gelet of de deur op slot zit of dat ramen gesloten zijn. Dit verkleint de kans dat u slachtoffer wordt. Daarin ligt de toegevoegde waarde van aansluiting bij Burgernet.”
Succesvolle avond
Het was voor alle partijen een succesvolle avond. “Als wijkagent kijk ik positief terug op deze avond. Bewoners zijn zich bewust geworden van de mogelijkheden om samen te werken bij verdachte situaties en deze te melden bij de politie,” vertelt Jolyke. “Verder is het belangrijk dat mensen nu weten wat zij zelf kunnen doen om een inbraak te voorkomen.” Ook Frans blikt terug op een leerzame avond waarbij hij de kans kreeg om het gesprek aan te gaan met bewoners van de Maten en beheerders van WhatsApp Buurtpreventie.
Burgernetdeelnemer worden
U kunt zich aanmelden bij Burgernet via www.burgernet.nl/aanmelden of door de Burgernetapp te downloaden. De politie beheert uw gegevens in het Burgernetsysteem. De privacyrichtlijnen zijn hierop van toepassing. Uw gegevens worden niet aan derden of commerciële partijen verstrekt. Voor vragen kunt u op werkdagen tussen 08.00 en 17.00 uur bellen naar 088-9659002.