Gemeente Kampen zet koolmees in tegen eikenprocessierups

De komende tijd zijn ze weer te zien, de rood-witte linten om bomen. Op deze plekken bestrijdt de gemeente Kampen de eikenprocessierups. In ’s-Heerenbroek aan de Veecaterweg start de gemeente een proef met een natuurlijke bestrijder, de koolmees. Hiervoor is een samenwerking aangegaan met het Ichthus College. Leerlingen van het Ichthus College hebben 15 nestkastjes gemaakt, de gemeente zorgt voor een goede plek.

De nestkastjes worden op maandag 15 april om 10.30 uur opgehangen door de leerlingen en wethouder Jan Peter van der Sluis.

15 van de 33 eikenbomen aan de Veecaterweg worden voorzien van een nestkasje. Mezen eten rupsen en dus ook de eikenprocessierups. De verwachting is, dat de koolmezen die nestelen in de nestkastjes op die manier bijdragen aan het binnen de perken houden van de overlast van de eikenprocessierups. Volgend jaar kunnen de eerste resultaten gemeten worden.

Nestkasten alleen is niet voldoende om de overlast tegen te gaan. De gemeente blijft daarnaast de rupsen preventief bestrijden met zogenoemde nematoden, een biologische bestrijdingsmethode. De eiken worden ook op nesten gecontroleerd en deze worden verwijderd.

De brandharen van de eikenprocessierups veroorzaken allergische reacties bij mensen en dieren. Wanneer je in contact komt met de haren, kan dit bij mensen leiden tot jeuk en klachten aan de ogen en luchtwegen. Door de bestrijding in een vroeg stadium te doen, hebben de rupsen hun brandharen nog niet verloren en kunnen ze geen overlast veroorzaken.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*