Video: geWOON! Kampen opent haar deuren

Na maandenlang hard werken werd afgelopen vrijdag de lifestyle winkel geWOON! Kampen feestelijk geopend door burgemeester Koelewijn. De winkel is een werk-leertraject en dagbestedingsplek voor mensen met een beperking. Naast producten gemaakt door hun cliënten met een beperking verkopen ze ook ingekochte en ambachtelijke producten gemaakt door professionele ondernemers.

geWOON! is het nieuwste label van de stichting PGVZ die kwalitatieve, flexibele zorg aanbiedt. Gosse Noppert en Gerwin Karel zijn trots op hun nieuwe winkel: ‘Met de winst uit de zorg kunnen we nu arbeidsplekken creëren. We geven het weer terug en dat vinden we belangrijk’.

Ook andere ondernemers in de Oudestraat hebben het project omarmd. Er komen stageplekken bij andere Kamperse winkeliers zoals Shoeby en Tausch. De subsidie die ze bij geWOON! kregen wordt daarbij doorgeschoven naar de nieuwe werkplek. Cliënten kunnen daardoor vanuit geWOON! doorstromen. En dat is uniek in Nederland.

Maar voor de oprichters van geWOON! is het allemaal gewoon. ‘Het is gewoon dat je werk hebt, dat je mee doet. Ieder mens kan waarde leveren in de vorm van arbeid’. Ook zou het gewoon moeten zijn dat je naar het toilet kunt als je in de stad bent. Maar helaas is dat voor mensen met een beperking lastig in het centrum van Kampen. Daarom installeerden ze een invalidentoilet met een douche in hun winkel om dit probleem op te lossen.

geWOON! werkt met een shop-in-shop principe. Ze bieden een podium voor kleine ondernemers die zelf geen winkelruimte hebben. De opbrengst steken ze weer in het project. Deze ondernemers gaan straks voor cliënten met een beperking ook weer workshops geven om zelf producten te maken.

De komende dagen zijn er allerlei acties om de opening van de winkel te vieren. geWOON! Kampen, Oudestraat 76, www.gewoonkampen.nl


 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 39861673