donderdag, maart 28, 2024

MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR

HomeNieuwsGezocht:Nol Wolters betrokken bij Kamper bevrijding?

Gezocht:
Nol Wolters betrokken bij Kamper bevrijding?

-

Nazaat vermoedt dat vader als oorlogsveteraan in Kampen erbij was

Tom Wolters reageert vanuit Peking op de oproep van KampenOnline voor (klik aan) onbekend Kamper materiaal uit WO II. Zijn vader Arnoldus (’Nol’) Wolters is vooral bekend geraakt door diens prominente deelname aan Market Garden (de Slag om Arnhem).  Nol zou aan zijn zoon Tom verteld hebben dat hij ook bij de bevrijding van Kampen aanwezig was. Tot nu toe heeft Tom zijn vader echter nog niet terug kunnen vinden in informatie over, of op foto’s van, de bevrijding van Kampen. Over zijn oom Jan Willem (’Wim’) Wolters, gesneuveld in de oost, weet Tom meer maar hij blijft benieuwd naar de Kamper belevingen van zijn vader.

De Slag bij Arnhem Operation Market GardenArnoldus (’Nol’) Wolters was een echte Kamper jongen en één van de vier zonen van Jan Willem Wolters. De jongste zoon (’Wim’) werd naar zijn vader genoemd. Vader Wolters had een rijwielhandel die uitgroeide tot een garagebedrijf. Tot halverwege vorige eeuw was die aan de Oudestraat gevestigd. Nol Wolters maakte, hoe kan het ook anders als echte Kampenaar, carrière op het water. Hij werd zeeman, kwam via de politie bij de marine terecht en raakte in WO II betrokken bij Operatie Market Garden. Dit grote offensief van de geallieerden in september 1944 is bekend en berucht geraakt doordat het tot staan werd gebracht voor de brug over de Rijn bij Arnhem. Over deze ’brug te ver’ is veel geschreven en gefilmd (zie onderaan). In onder andere Arnhem, Nijmegen, Eindhoven en Grave (Noord-Brabant) kun je nog dagelijks herinnerd worden aan deze onmogelijke missie van weleer.

Oom Wim, de jongste oom van Tom Wolters, was ook bij de marine geraakt. Jan Willem (’Wim’) Wolters ging in december 1941 ten onder in de oost met de onderzeeboot O16. Hierover heeft neef Tom een essay geschreven met persoonlijke herinneringen (zie onderaan). De O16 is bekend geraakt door het gelijknamige boek van K. Norel.

Na de oorlog zette Nol Wolters zijn carrière bij de politie voort en hij eindigde als hoofdcommissaris in Rotterdam. Hij overleed in 1994 in Zeeland. Naam had hij gemaakt met zijn overleven en zijn acties tijdens Operatie Market Garden. Onbekend is zijn rol bij de bevrijding van Kampen en de intocht van de Canadezen. Dit heeft Nol Wolters wel ooit verteld tegen zijn zoon. Tom Wolters, die momenteel voor zijn werk in Peking verblijft, heeft hierover nog veel vragen. Iedereen in en buiten Kampen die hem wijzer kan maken over de betrokkenheid van Nol Wolters bij de Kamper bevrijding, is hij dan ook heel dankbaar. Reacties onder dit artikel of, liever nog, naar (klik aan) de redactie van KampenOnline worden zeer op prijs gesteld.
intocht Canadezen bevrijding Kampen
Meer achtergrondinformatie:
•  De oproep van KampenOnline voor (klik aan) onbekend Kamper materiaal uit WO II
•  Het essay van neef Tom over oom Willem staat op de website (klik aan) Comité Nabestaanden Onderzeeboten
•  Een korte biografie van Nol Wolters staat op (klik aan) Wikipedia
•  Een verslag met wandeltips over ’Een brug te ver’ staat op de website (klik aan) Spannende geschiedenis
•  Een multimediaal verslag over ’Een brug te ver’ staat op de website (klik aan) Liberation Route Europe

 

Gerelateerde berichten

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

0FansLike
0FollowersFollow
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Net binnen