Grootschalige opruimactie nu ook langs de IJssel

Op zaterdagochtend 26 oktober gaan tientallen vrijwilligers van sport- en cultuurverenigingen uit Kampen en Olst-Wijhe afval opruimen langs de IJssel. Dit is de aftrap van de uitbreiding van het Schone Rivieren-project van IVN Natuureducatie, Stichting de Noordzee en Plastic Soup Foundation. Al jaren worden er opruimacties georganiseerd langs de Waal en de Maas door Schone Rivieren. Vanaf dit najaar breidt het project uit naar alle grote rivieren in Nederland. Het doel van Schone Rivieren is om in 2030 een plasticvrije rivierdelta te hebben.

De IJssel
Plastic flesjes, piepschuim en sigarettenfilters: wie een wandeling langs de IJssel maakt, ziet overal afval liggen. Veel van dit plastic afval stroomt via rivieren de Noordzee in waar het bijdraagt aan de plastic soep en het waterleven in zowel de rivieren als de zeeën veel schade toebrengt. Elke deelnemende vereniging krijgt zaterdag een stuk van 1 tot 2 kilometer oever toegewezen om afval te ruimen. Het startschot wordt 9.00 gegeven door wethouder Jan Peter van der Sluis. Vervolgens zullen minstens 50 vrijwilligers van verschillende verenigingen het afval gaan opruimen.

Schone Rivieren: meer dan opruimen
Binnen Schone Rivieren zijn er naast opruimers ook honderden ‘rivierafvalonderzoekers’ actief. Deze getrainde vrijwilligers verzamelen data over het afval langs de rivieroevers om inzicht te krijgen in de hoeveelheid, samenstelling en herkomst van het afval. Het is voor het eerst in Nederland dat er op deze schaal onderzoek is naar rivierafval. De resultaten worden gebruikt om beleidsmakers en bedrijven aan te spreken om beleid aan te scherpen en zo het probleem bij de bron aan te pakken.

Extra acties
In het voorjaar van 2020 zullen de ‘citizen scientists’ voor het eerst ook op pad gaan langs de IJssel. 221 rivierafvalonderzoekers hebben in 2018 langs de Maas en Waal 77.000 stukken afval geturfd. Daarvan was het merendeel plastic. In december komen de resultaten van 2019 naar buiten.

Afgelopen maart kreeg Schone Rivieren een gelddonatie van 1,95 miljoen euro dankzij de deelnemers van de Nationale Postcode Loterij. De uitbreiding van zowel de opruim- als onderzoeksacties is mogelijk door deze schenking.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*