Kampen is officieel toegetreden tot een select aantal steden in zeventien verschillende landen die zich Europese Reformatiestad mogen noemen. In het kader van de viering van 500 jaar reformatie heeft de Gemeenschap van Protestantse Kerken in Europa deze bijzondere eretitel nu ook aan de stad Kampen verleend. Om deze benoeming te vieren worden er in Kampen dit jaar diverse evenementen georganiseerd.  Meest in het oog springt de historische optocht met 140 paarden dwars door de Kamper binnenstad, deze zal op zaterdag middag 30 september gehouden worden.

Dit werd dinsdagmiddag bekend gemaakt op een persconferentie belegd door de gemeente Kampen, waarbij burgemeester Bort Koelewijn, ds. Gerrit de Fijter en ds. Jan Bouma tekst en uitleg gaven.
“Ongetwijfeld verdient Kampen deze titel vanwege haar unieke historie. De middeleeuwse Hanzestad Kampen werd gekenmerkt door een typisch Nederlandse humanistische sfeer. Nog voordat Martin Luther zijn 95 aanklachten tegen de wantoestanden in de Roomse Kerk aan de deur van de kerk in het Duitse Wittenberg spijkerde, was het begin van de reformatie in Kampen al merkbaar.” Met meer mooie woorden van deze strekking motiveert de algemeen secretaris van de Gemeenschap van Protestantse Kerken In Europa, Bishop dr. Michael Bünker, in een officieel schrijven aan burgemeester Bort Koelewijn het uitreiken van de titel. Ook benadrukt hij het belang van de rol van Kampen tijdens de Europese reformatiebeweging met de oprichting van een Theologische Universiteit.

Kroon op het werk
De benoeming tot Europese Reformatiestad is de absolute kroon op het werk van een breed samengestelde Kamper werkgroep die zich hiervoor onder aanvoering van ds. Jan Bouma, Luthine Postuma en ds. Gerrit de Fijter, heeft ingespannen. Maar de werkgroep heeft meer nog meer plannen in petto. Onder auspiciën van de Kamper historische vereniging Jan van Arkel en in samenwerking met de gemeente Kampen wordt momenteel hard gewerkt aan de organisatie van een historische optocht in het kader van de viering van 500 jaar reformatie. Deze viering wordt zowel nationaal en internationaal herdacht.

De sleutels van Kampen
In Kampen richt de organisatie van de herdenking zich op alle lagen van de bevolking met een levende uitbeelding van de inhuldiging van de bisschop en landsheer van Utrecht, Phillips van Bourgondië. Deze kwam zo’n vijfhonderd jaar geleden met zijn gevolg voor een symbolische sleuteloverhandiging naar de stad Kampen. Dit moet een bijzondere gebeurtenis geweest zijn, zoals ook blijkt uit verschillende oude verslagen. In de middeleeuwen was de bloei van Kampen mede het gevolg van de verwevenheid van kerk en overheid. Kampen behoorde destijds tot het machtsgebied van de bisschop van Utrecht.

Demonstratie van macht
Om die macht te demonstreren kwam de bisschop met een groot gevolg naar Kampen om de sleutels van de stad in ontvangst te nemen. Bedoeling is deze intocht op zaterdag 30 september te laten herleven. Zo’n 140 paarden, talrijke wagens met prachtige, vaak gouden versierselen, maakten destijds met veel vertoon hun opwachting in de stad. De stoet kwam binnen via de houten stadsbrug. Bij het tolhuis kreeg de bisschop de sleutels van de stad officieel overhandigd. Vervolgens ging de optocht via de Oudestraat naar de St. Nicolaaskerk. In de kerk aanvaardde de bisschop tijdens een plechtige inhuldiging het wereldlijk bestuur over de stad. Daarna kregen de burgemeester en de belangrijkste notabelen van Kampen de opdracht om in naam van de bisschop goede zorg aan de stad te besteden. Als ze die belofte plechtig hadden afgelegd, kregen de burgervader en de zijnen de sleutels van Kampen terug en vertrok de bisschop weer.

Kerkelijk en maatschappelijk gebeuren
Met de uitbeelding van deze gebeurtenis wil de werkgroep historisch besef bij een breed publiek onder de aandacht brengen. Dit ook omdat de reformatie niet alleen een kerkelijke ontwikkeling, maar juist ook een maatschappelijke ontwikkeling was. Thema’s als autonoom denken en vrijheid van meningsuiting speelden toen en nu een belangrijke rol.
Het evenement kan reeds in de voorbereiding op een breed draagvlak rekenen. Tal van verenigingen en organisaties uit Kampen en omstreken, maar ook ver daarbuiten hebben hun medewerking toegezegd. Kampenaar en bekend paardenmenner Ton Kruithof is voornemens om in de week voorafgaand aan 30 september, met antieke rijtuig een gedeelte van de historische tocht van Philips van Bourgondië, van Utrecht naar Kampen, opnieuw te gaan rijden.
De gehele maand oktober zijn er verder verschillende activiteiten. Met diverse lezingen, concerten, exposities, films en bijzondere stadswandelingen wordt de reformatie van alle kanten belicht en uitgebreid gevierd.

Voor meer informatie en het volledige programma. www.kampenreformatiestad.nl

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here