Het is warm en droog in Kampen! Wat zijn de gevolgen en wat kun je doen?

Het is al weken lang droog. Dit heeft gevolgen voor de natuur en brengt risico’s voor de gezondheid en veiligheid met zich mee. In dit bericht lees je wat je kunt doen om de risico’s voor jezelf en de natuur te beperken.

Wees waakzaam in de natuur
Een brandje in de natuur ontstaat gemakkelijk en de gevolgen kunnen enorm zijn. Op de website van de brandweer lees je wat je kunt doen om een natuurbrand te voorkomen.

Zorg bij hitte extra voor ouderen en kinderen
Vooral ouderen, zieken en kinderen kunnen last krijgen van de hitte. Lees op de website van de GGD hoe je het hoofd koel houdt.

Zwem alleen in veilig water
Met het warme weer is het heerlijk om een frisse duik te nemen. Door de warmte neemt de kwaliteit van het water in zwemplassen echter af. Lees hier wat je kunt doen om het risico op gezondheidsklachten te verkleinen. Zwem daarnaast op aangewezen plaatsen waar de waterkwaliteit regelmatig wordt gecontroleerd. Dit vind je op www.zwemwater.nl

Wees zuinig met water
Vanwege de aanhoudende droogte is er vanaf 2 augustus 2018 in heel Nederland sprake van een watertekort. Het tekort treft onder meer de landbouw, de scheepvaart en de industrie. De voorspelling is dat het droge weer ook de komende weken aanhoudt waardoor mogelijk nieuwe maatregelen volgen om het water goed te verdelen.

Wees zuinig! Laat dat autowassen maar even zitten. En je tuin sproeien is op dit moment ook niet handig. We moeten nu heel zuinig omspringen met water. Niet alleen met het drinkwater, maar ook met het grondwater en oppervlaktewater. De drinkwatervraag is op dit moment 40% hoger dan normaal, ondanks de vakantie. Gebruik het water dus alleen voor het hoognodige. Als we nu slim met water omspringen voorkomen we dat er straks strengere maatregelen moeten komen. Deze oproep doen waterbeheerders, Vitens, de waterschappen en provincie Overijssel.


 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 39861673

 

 


Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*