Hoogwaterfietsende moeder in Zalk gaat viraal

Een filmpje waarop te zien is hoe een moeder met dochter achterop door het hoge water fietst van de Zalkerveerweg, is viraal gegaan op sociale media.

Het filmpje is meer dan 150.000 keer bekeken op Twitter en LinkedIn. Maker is Wim Eikelboom uit Zwolle van de podcast met rivierverhalen over de IJssel.
Hij vertelt hoe hij dit beeld vastlegde: ‘Ik fietste zaterdagmiddag over de Zalkerveerweg naar de IJssel om te genieten van hoogwater. De weg was hier en daar al ondergelopen, maar met de fiets was het redelijk goed begaanbaar. Voor mij fietste een moeder met dochter achterop, die een kijkje wilde nemen bij de veerstoep. Ik stond versteld hoe onverschrokken ze door het stijgende water trapte.’

Wim plaatste het filmpje op zijn twitteraccount en dat viel in de smaak. Er stroomden tientallen reacties binnen uit binnen- en buitenland. De fietsprofessor zorgde ervoor dat het filmpje internationale aandacht kreeg onder de noemer: Hoe Hollands wil je het hebben?

Ook De Telegraaf verwerkte de beelden in een filmpje over hoogwater.

Wim Eikelboom begrijpt wel waarom dit tafereel zoveel reacties oproept: ‘Voor mij is deze stoere vrouw een moderne variant op Hansje Brinker: Zij laat zien dat je niet te snel moet terugdeinzen voor het hoge water en dat het goed is om je kind te laten ervaren wat stijgend rivierwater doet.’

Zaterdag zette de IJssel de omliggende landerijen en paden van het Zalkerbos geleidelijk aan onder water. Ook dat legde Wim Eikelboom vast:

‘Ik hoef geen bekende Zalker te zijn hoor.’ Hoogwaterfietser Mariët Boom blijft nuchter nu ze wereldwijd is bekeken, blijkt uit gesprekje met haar in De Stentor.