Hopjesvla, chocoladevla en blanke vla officieel biologisch bij zuivelboerderij Erf-1

Vanaf nu zijn ook een aantal door Erf-1 ontwikkelde soorten vla officieel biologisch gecertificeerd. Het gaat om de blanke vla, de hopjesvla en de chocoladevla. “Hiermee gaat een lang gekoesterde wens in vervulling. Als kleine bereider heeft het best veel moeite gekost om geschikte bio-gecertificeerde ingrediënten te vinden”, vertelt Irene Bruins. Zij neemt bij Erf-1 de productontwikkeling op zich, naast alle dagelijkse werkzaamheden op de biologische boerderij in Kampen.

De instantie die het bio certificaat uitdeelt en controleert is Skal Biocontrole. Skal Biocontrole zet zich als onafhankelijk toezichthouder in voor aantoonbare betrouwbaarheid van de biologische producten in Nederland. De regelgeving vereist dat alle ingrediënten in een biologisch gecertificeerd product ook biologisch gecertificeerd zijn. Irene: ‘Eenmaal per jaar komt de Skall ook een dagdeel bij ons langs om te controleren of alles op ERF-1 aan de regelgeving voldoet!’. Biologische landbouw en voeding zijn wettelijk gedefinieerde begrippen en het woord ‘biologisch’ is een wettelijk beschermde term.

Biologische producten kun je herkennen aan het verplichte Europese keurmerk.
■ Het moet duidelijk zijn waar de ingrediënten precies vandaan komen.
■ Er zijn geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt.
■ Er is geen kunstmest gebruikt.
■ Bij de productie is rekening gehouden met dierenwelzijn.

Irene: “We zijn klein gestart en sommige dingen worden makkelijker als je groeit. Daar is dit een resultaat van. In de hopjesvla verwerk ik nu bijvoorbeeld biologische koffie van De Eenhoorn.” Toch zijn dus niet alle vlavarianten nu officieel biologisch. “Ik had eigenlijk alle varianten biologisch willen maken, maar dat gaat voorlopig ook niet lukken. Zo kies ik voor de Bitterkoekjesvla bijvoorbeeld liever voor de bitterkoekjes van de lokale bakker René Vermeij.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*