Jagers zien wolf bij Zalkerdijk

Vanmorgen rond 8.00 uur is door een bewoner bij de Zalkerdijk (bij Westenholte) een melding gedaan van een wolf. Er waren op dat moment ook jagers in het gebied aanwezig die hebben bevestigd dat het inderdaad om een wolf ging.

Inmiddels heeft de tam-tam zijn werk gedaan en zijn in de omgeving van Wilsum en ’s Heerenbroek ook de boeren gewaarschuwd. Een boer reageerde dat bij een collega boer net een schaap was overleden, wat volgens de boer heel vreemd was. Het is echter niet bekend hoe het schaap is overleden. Helaas is er op dit moment nog geen foto of ander beeldmateriaal van de mogelijk aangetroffen wolf.

Wolvendeskundige en mede auteur van het boek ‘De wolf terug’ Dick Klees kijkt niet vreemd op van de melding: “Op het moment zijn er ‘zwervers’ dat zijn jonge wolven die uit de roedel zijn gezet die zoekende zijn. Ze kunnen lange tijd onderweg zijn om een plek te zoeken om zich te vestigen. Meestal gaat het hierbij om vrouwtjes die ergens neerstrijken in de hoop dat er een zwervend mannetje voorbij komt om zodoende een nieuwe roedel te kunnen vormen”. We hoeven trouwens niet bang te zijn om een wolf van dichtbij tegen het lijf te lopen, wolven staan bekend om het feit dat ze menselijke activiteiten heel erg mijden. Volgens wolvenkenner Klees komen er wel steeds meer meldingen: “De Duitse populatie groeit en er lijkt nu een tendens te ontstaan dat de wolf in Duitsland nu een beetje noordwestelijk trekt. De wolf heeft het vrij snel naar zijn zin. Hij roofdier heeft de afgelopen tien jaar bijvoorbeeld veel kans gezien om de populatie op te bouwen waardoor de zwervers nu worden gezien op plaatsen waar ze heel lang al niet gezien zijn. Maar ook dat kan zo maar weer veranderen, ze kunnen zich enorm snel verplaatsen, ze lopen met gemak 40 to 50 kilometer per nacht.”

Het is dit jaar al meerdere malen voorgekomen dat een wolf met zekerheid gesignaleerd is in Nederland. In maart werd een wolf doodgereden op de A28 bij Hoogeveen en in augustus zijn twee schapen door een wolf doodgebeten in Groningen.  Ook de jaren daarvoor zijn wolven in Nederland waargenomen. De terugkeer van wolven naar Nederland wordt gevoed door de Duitse wolvenpopulatie. Alleen al in de aan Nederland grenzende deelstaat Nedersaksen leven 14 wolvenroedels.  De nieuwste roedel bevindt zich nabij Barnstorf, op zo’n 90 kilometer van de Nederlandse grens.

Mocht u menen een wolf te zien let dan op de volgende kenmerken:

• Krachtige hals, sterke borstkast en slanke buik
• Lange, krachtige poten
• Beige- tot rossig-bruine vacht
• Witte plek rondom de mond
• Lichte wangvlek
• Witte strepen in het binnenoor
• Lichte vlek aan beide zijden van de hals
• Staart dik behaard en recht naar beneden
• Weinig contrastrijk, donker zadelvormig patroon op de rug

Deze kenmerken zijn typisch voor de Europese grijze wolf, die in Duitsland en West-Europa voorkomt. Andere ondersoorten verschillen hiervan.

Info: wolveninnederland.nl (Foto: archief – stockfoto)


 


Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.