Hanzebuffet, verhalen en muziek uit de pot van de Middeleeuwen
Wat stond er op het menu in de Hanzetijd? Wat is Swolse runderstoof, Hasselter juffers, Kamper steur en Harderwijkse hutsepot? Ontdek dit zelf op zondag 21 mei bij het Hanzebuffet van Verhalenhuis Kampen. Dit is dé gelegenheid om je culinair voor te bereiden op de Internationale Hanzedagen in juni.
Auteur Karen Groeneveld vertelt over haar pas verschenen Hanzekookboek ‘In de pan van de Middeleeuwen’. Vertellers van de Kamper Kogge maken het verleden levend met hun boeiende verhalen over de Hanze. Het geheel wordt omlijst met middeleeuwse muziek. Uiteraard is er lekker eten: originele gerechten uit het kookboek van Uitgeverij Het Zwarte Schaap.
In dit boek staan 23 eeuwenoude recepten opgetekend, soms wat in een nieuw jasje gestoken en aangepast aan de huidige tijd. Deze recepten worden geïllustreerd met aardige ‘weetjes’ en verhalen uit de periode 1250 tot 1500. Zo aten gewone mensen in die tijd ‘ketelkost’, een eenpansmaaltijd die werd bereid in een grote ketel boven het vuur. Rijkere mensen konden hun voedsel spannender maken met specerijen, die dankzij de internationale handel waren ontdekt.
Een aantal van deze gerechten staat op 21 mei op het menu. Uiteraard is er gelegenheid om een gesigneerd exemplaar van het Hanzekookboek aan te schaffen.
Het Hanzebuffet wordt gehouden in de Foyer van de Stadsgehoorzaal , Burgwal 84 in Kampen. Het evenement begint om 16.00 uur en eindigt rond 20.00 uur. Tickets kosten 27,50 euro en zijn verkrijgbaar via http://www.stadsgehoorzaalkampen.nl/voors…/het-verhalenhuis/.