Op de Vrijmarkt in IJsselmuiden keek het publiek zaterdag wat verbaasd naar de muzikanten: de gezichten waren bekend, maar waar waren de klompen en de boeren zakdoeken gebleven? Dat zit zo: het Stedelijk Orkest heeft de naam van zijn ‘boerenkapel Kampereilanders’ omgedoopt in Dweilorkest KEK. Daar hoort een compleet nieuwe outfit bij, die mede mogelijk werd gemaakt door RM Fashion in Kampen. De Vrijmarkt kreeg de primeur.

Bekkenist Theo van Mierlo van het nieuwe KEK legt uit: ‘Wij treden tegenwoordig ook veel op buiten Kampen, waarbij de betekenis van onze oude naam vaak niet duidelijk was. Bij het zoeken van een nieuwe naam kwamen we op de afkorting KEK: voor insiders betekent die Kamper Eilanders Kampen. Maar KEK betekent ook modieus, vlot, pittig. En dat willen we graag zijn met ons dweilorkest.’

Stukje geschiedenis
Dweilorkest KEK is ontstaan in 1957, dus al ruim zestig jaar oud. In dat jaar organiseerde het Stedelijk Orkest wijnfeesten voor het 115-jarig bestaan, waar een deel van het orkest als zogenoemde ‘Egerländer kapel’ veel succes had. Zie ook bovenstaande foto. Dat smaakte naar meer en eind jaren vijftig vormde ‘het Stedelijk’ de kapel om tot een boerenkapel, passend bij Kampen met de naam Kampereilanders. Zij traden vooral op bij bruiloften en partijen en gingen dan met de pet rond om geld op te halen voor de vereniging.
In de jaren 80 stapte de boerenkapel al eens over op nieuwe kledij: de kiel en blauwe broeken werden verwisseld voor een zwart gestreepte broek, wit overhemd, vestje, rode zakdoek en pet. De klompen bleven…

Nieuwe, frisse naam met bijpassende kleding
Het dweilorkest treedt nu op bij tal van evenementen, van braderie’s tot bloemencorso’s, van openingen tot festivals. Binnen, maar ook vooral buiten Kampen: één ding is nog steeds hetzelfde: de opbrengsten komen ten goede van de vereniging!
Ronnie Mooiweer van RM Fashion, Geerstraat 27 en 40 vertelt: ’Toen ik hoorde dat KEK op zoek was naar nieuwe kleding, heb ik daar graag bij geholpen. Onze winkels zijn gespecialiseerd in de grotere maten die je in KEK ook best wel terugvindt, dus we konden ons uitleven. We kozen voor zwarte broek, rood of blauw overhemd, witte bretels of riem, zwart jack met zwarte baseball pet. Alle voorzien van een duidelijk, wit KEK-logo.’
Dweilorkest KEK was blij met deze hulp. Na ruim 60 jaar was het tijd voor vernieuwing met nieuwe frisse naam en bijbehorende uitstraling!

De boerenkapel in de jaren 60

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here