KAMPEN – De korfballers van KV DOS Kampen hebben klassenbehoud nog steeds in eigen hand. Door een knappe en dik verdiende 20-21 overwinning op ZKV achterhaalde DOS haar concurrenten. Mede daardoor zal de laatste competitiedag, a.s. zaterdag, er eentje worden vol spanning.

De degradanten zouden komen uit het drietal BEP, Fiks en DOS. Dat was voor afgelopen zaterdag het meest waarschijnlijke scenario. Maar door de winst van DOS en het verlies van stadsgenoot Wit-Blauw zijn er nu opeens zes ploegen, die nog kunnen degraderen. Met nog één competitiedag te gaan is de stand: HKV/Ons Eibernest en Wit-Blauw 12 punten, ZKV 11 punten, DOS, BEP en Fiks 10 punten. Eén van deze ploegen degradeert rechtstreeks en één van deze ploegen moet nog een beslissingswedstrijd spelen tegen de nummer 7 uit de parallelklasse. Mogelijk moet er zelfs nog een nacompetitie gespeeld worden tussen vijf ploegen om uit te maken wie deze beslissingswedstrijd moet spelen.
Spanning genoeg dus komend weekend, want alle degradatiekandidaten spelen tegen elkaar. Wit-Blauw gaat op bezoek bij Fiks, BEP ontvangt ZKV en DOS speelt in Kampen tegen HKV/Ons Eibernest. De rekenmeesters kunnen a.s. zaterdag aan het werk. Trainer Jan Wiegers: “Voor ons is het niet interessant om te rekenen. Wij moeten gewoon winnen en zien daarna wel hoe de concurrentie het gedaan heeft. Maar we hebben in Zaandam laten zien dat we gewoon thuishoren op dit niveau.”
DOS moest winnen in Zaandam om alles in eigen hand te houden. Een dergelijke opdracht kan een ploeg doen verkrampen. Met een creatieve voorbereiding haalde Wiegers echter alle overbodige spanning weg bij de spelers. Hij had ze bij een koffiestop onderweg elkaars kwaliteiten laten benoemen en volstond in de bespreking met het herhalen van die kwaliteiten: “Als jullie de wedstrijd met deze kwaliteiten gaan spelen, pak je de winst,” was zijn enthousiasmerende bespreking.
DOS was vanaf het begin van de wedstrijd de betere van de twee. Niet door individuele acties, maar door het collectief spelen van beide vakken. De Kampenaren speelden gedreven, accepteerden dat er af en toe iets misging en knokten zichzelf dan weer in balbezit.
ZKV had vanuit de video-analyse gezien dat DOS de laatste weken moeite had met achterverdedigen en dus koos de thuisploeg voor dat spelconcept. Maar DOS had daarop gerekend en had tactisch het juiste antwoord. Er was aanvallend veel meer rust in de ploeg en er werd flink geïnvesteerd in de opbouwfase. Bovendien was er een grote bereidheid om te spelen in dienst van de andere vakgenoten. Zo werd in het eerste aanvalsvak in de eerste helft steeds weer gezocht naar aanvoerster Linda van Keulen, die niet af te stoppen was. Ze had er binnen twintig minuten al vier ingeschoten. Het noopte ZKV tot een vroege wissel. Reden voor DOS om in dat vak nu meer te gaan zoeken naar Camiel van Keulen. De hardwerkende Nynke Links en Daniël Lewerissa cijferden zichzelf weg en lieten zo zijn dat het collectief boven het individu kan uitstijgen.
Het andere vak had het moeilijker met aanvallen, maar was verdedigend haast niet te passeren. Normaal gesproken is Iris van Bruggen hier één van de scorende speelsters. Van Bruggen kwam zaterdag helemaal niet op het scoreformulier, maar speelde wel een formidabele wedstrijd. Dit vak, met André Beens heersend in de korfzone en Matthijs Bastiaan en Esther Hamberg zwervend door het hele vak, kwam slechts tot zes treffers. Maar door haar goede verdedigende werk gaf ze het eerste aanvalsvak de kans beslissend te zijn in aanvallend opzicht.

DOS leidde continu. Bij rust met 10-13 en die voorsprong liep uit tot 14-20 zeven minuten voor tijd. Een tactische wissel aan ZKV-zijde bracht nieuwe hoop in de harten van het thuispubliek. Binnen vier minuten kwam ZKV dichterbij tot 17-20. Camiel van Keulen gaf zijn ploeg met een afstandschot weer wat meer lucht: 17-21.
Met nog drie minuten op de klok ging DOS vertragen. Ging het in de vorige wedstrijden nog wel eens tactisch mis, de ploeg had daarvan geleerd. De schotklok zorgde niet voor extra druk bij de Kampenaren, die iedere aanval steevast vijftien seconden namen voor de opbouwfase. ZKV scoorde weliswaar iedere aanval, maar de 19-21 viel een minuut voor tijd. In de wetenschap dat DOS nog twee keer de bal in de aanval zou krijgen reden voor het aanwezige Kamper publiek om al een voorzichtig feestje te beginnen. “Dat was ook wel een belangrijke factor,” gaf Wiegers na afloop aan, “ons publiek overstemde het publiek van ZKV en het leek soms wel alsof we thuis speelden. Dat heeft de ploeg enorm geholpen.” De spelers van de A1 waren zelfs na hun eigen wedstrijd in Groningen met de trein naar Zaandam gekomen om DOS te steunen.
ZKV kreeg met nog veertig seconden te gaan de bal in de aanval en had daarna veertien seconden nodig om 20-21 te maken. Reden voor de DOS-aanval om met de bal in bezit rustig de schotklok te laten aflopen, zodat er geen enkele kans meer was op een ZKV-aanval. De uitstekend fluitende scheidsrechter Cerdijn floot na de DOS-aanval dan ook direct af voor het einde.

De ontlading bij de Kamper ploeg was enorm. Goed gespeeld, verdiend gewonnen en alles in eigen hand. Daarmee werd DOS de winnaar van dit competitieweekend.
Doelpunten DOS: Camiel van Keulen 7x, Linda van Keulen 5x, Matthijs Bastiaan 4x, Esther Hamberg en Daniël Lewerissa 2x, Nynke Links 1x