‘Ja, ik denk wel dat ik straks anders naar de voorstelling zal kijken’, aldus een leerling uit klas 3 van het Ichthus College in Kampen. En dat is precies wat beoogd wordt door hun docenten Corry Verhulst en Deja Meinen die in samenwerking met de Stadsgehoorzaal een uniek theaterproject opzetten.

Om de vmbo-leerlingen in het kader van het vak ckv (culturele kunstzinnige vorming) kennis te laten maken met het theater, kozen zij de invalshoek van het beroep. Je kunt immers ook in de Stadsgehoorzaal komen te werken zonder dat je een begenadigd acteur bent. En dus werden de 120 leerlingen workshops theatertechniek, muziek, kostuums, spel en dans aangeboden. Zo kregen de vmbo’ers een beeld van enkele beroepen die een rol spelen bij de totstandkoming van een voorstelling. Bij theatertechniek werkten zij bijvoorbeeld samen met de medewerkers licht en geluid van de Stadsgehoorzaal. Op het podium werd, hoog in het plafond, een lamp opgehangen en de leerlingen probeerden ook zelf met licht en geluid een sfeer te creëren.

De overige workshops werden gegeven door medewerkers van het gezelschap Homemade Productions. Dit gezelschap werd in 2013 opgericht door Dick van den Heuvel en Gerda van Roshum. De twee hebben als doel theater voor jongeren te produceren over maatschappelijke thema’s. Aansluitend bij de voorstellingen kunnen workshops worden afgenomen. Van den Heuvel: ‘Het is uniek dat we als theatergezelschap samen met de school en het plaatselijke theater een compleet programma hebben ontwikkeld.’ Dat de samenwerking als waardevol wordt beschouwd, blijkt wel uit het feit dat Homemade Productions een documentaire maakt over het project in Kampen.

Met de workshops op 17 oktober is het programma nog niet afgelopen. De leerlingen bezoeken op dinsdag 30 oktober namelijk de musical Fataal, die over zinloos geweld en de gevolgen daarvan gaat. Deze voorstelling is geproduceerd door Homemade Productions. De verbinding tussen de workshops en de voorstelling is een waardevol element van het project. ‘Doordat de leerlingen actief bezig zijn geweest met elementen die de musical maken tot wat die is, zullen zij straks beter waarnemen en meer begrijpen van datgene wat op het podium wordt getoond’, aldus Van den Heuvel. De docenten van de leerlingen, Verhulst en Meinen, hopen dat dit inderdaad het geval zal zijn: ‘Want dan hebben we een goede invalshoek om vmbo-leerlingen in aanraking te brengen met kunst en cultuur, te pakken!’

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here