Lezing bedenker en oprichter Bataviawerf Willem Vos

In de Maand van de Geschiedenis In de maand van de Geschiedenis geeft Willem Vos, bedenker en oprichter van de Bataviawerf een lezing op dinsdag 27 oktober in de Bibliotheek Kampen.

Willem-VosHet thema van de Maand van de Geschiedenis is: Tussen droom en daad. Het verhaal van Willem Vos sluit daar naadloos bij aan.
Als kleine jongen had hij al grote belangstelling voor geschiedenis, schepen en hout. Hij is geboren in Broek en Waterland, waar hij omringd werd met meren, sloten en vaarten. Iedereen daar had wel een bootje.
Willem Vos droomde van de mogelijkheid om ondanks de modernisering bezig te blijven met het bijzondere ambacht van schepen bouwen met de hand. En zo bedacht hij de Bataviawerf.
Als hij er in zou slagen een groot schip uit de 17e eeuw te bouwen, geheel volgens de 17e eeuwse traditie, dan zouden mensen vast en zeker bereid zijn ervoor te betalen om dat vak in vol bedrijf te kunnen zien. Willem Vos besloot dat hij de Oost-Indiëvaarder Batavia wilde gaan bouwen.

De Bataviawerf is een scheepswerf met bijzondere ambities: er worden schepen uit de Gouden Eeuw gereconstrueerd die belangrijk zijn geweest in onze maritieme geschiedenis. Dit erfgoed is destijds wegens de beperkte levensduur gesloopt of ligt als scheepswrak op de bodem van de zee. De Bataviawerf haalt de geschiedenis graag boven water. Na de voltooiing van de Batavia in 1995 is op de werf begonnen met een tweede project ‘De 7 Provinciën’, een 17e eeuws admiraliteitsschip waar Michiel de Ruyter vele zeeslagen mee heeft gevoerd.
De reconstructie van dit 17e eeuwse schip behoort tot één van de grootste historische scheepsbouwprojecten ter wereld.

De werf realiseert de bouw van de schepen door middel van re-integratie- en werkervaringstrajecten en speelt op die manier een belangrijke rol in het leven van mensen voor wie de afstand tot de arbeidsmarkt in de loop der jaren door omstandigheden te groot is geworden.
De Bataviawerf bestaat dit jaar 30 jaar en op 30 september worden er 3 boeken gepresenteerd: een biografie en twee boeken die hij zelf schreef.

Di 27 oktober
Kennedylaan 4
19:30 uur
Entree: € 7,50 / € 5,00 (leden)

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*