vrijdag, maart 29, 2024

MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR

HomeNieuwsLuidklok veer Onderdijks terug in Wilsum

Luidklok veer Onderdijks terug in Wilsum

-

Replica klokkenstoel gebouwd en geplaatst op loswal aan IJssel

Eeuwenlang heeft er een voetveer gevaren tussen Wilsum en het buurtschap Onderdijks. Daar stond, tenminste vanaf 1831, een klokkenstoel om de veerman te roepen. Met één van de projecten van WIJD is er een replica van die klokkenstoel gebouwd. Enkele weken geleden is de stoel geplaatst op de loswal aan de IJssel bij Wilsum. Maandagmiddag 2 november is de klok erin gehangen. Een mooi startpunt van een rondwandeling door de uiterwaarden van Wilsum. En een mooie blikvanger voor het dorp. Als er geen mist hangt, zoals deze maandagmiddag.

luidklokkenWerkgroep IJsseldelta Wilsum (WIJD) heeft een jaar geleden een aantal projecten vastgelegd in een rapport om de activiteiten en de leefbaarheid in het dorp te stimuleren. Eén van de ideeën kwam van Gerrit Boer die al een compleet plan had uitgewerkt om een replica van de klokkenstoel uit vroegere tijden te bouwen. Uit de tijd dat zijn opa, eveneens Gerrit Boer geheten, veerman was (1922-1948).

luidklokHet voetveer was een verbinding tussen Wilsum en het aan de overkant van de IJssel gelegen Onderdijks. Dat buurtschap behoorde toen bij Wilsum. Al in 1685 voer daar een veerman. De klokkenstoel wordt voor het eerst vermeld in 1831, in het huurcontract van de veer: ”De huurder neemt aan daarenboven de klok voor het veer voor alle verlies te beveiligen en de stoel te onderhouden”. Aan de overkant aan de Kamperstraatweg lag er ten tijde van de tramlijn Hattem-Kampen (1913-1933) de halte ’Wilsumerveer’. Na het opheffen van de tramlijn werd het een bushalte. Vanaf 1778 zijn de veermannen bekend, te beginnen bij Mannes Andries van der Weg en eindigend bij Gerrit Fix. Deze laatste was veerman van 1965 tot 1971 toen het veer werd opgeheven. Op de hoek van de Dorpsweg en de Veerweg is het voormalige veerhuis nog herkenbaar aan de attributen die aan de voor- en zijkant hangen.

veerhuisgevelDe klokkenstoel is enkele weken geleden geplaatst op de loswal, een vlak stuk grond aan de IJssel met een slecht onderhouden betonnen kade en een veerstoep waarvan het gebruik ruim veertig jaar geleden verviel. Een smalle geasfalteerde weg met smalle bermen en omzoomd door sloten verbindt de loswal met de Dorpsweg. Oorspronkelijk stond de klokkenstoel aan de overzijde van de IJssel. Gerrit Boer, geestelijk vader van de stoelreplica, is één van de bestuursleden van WIJD waarvan Steffen Hofstra voorzitter is. Deze laat enthousiast weten dat Wilsum een luidklok van Laudy krijgt, net als de Bovenkerk in Kampen heeft (zie onderaan): ”Kwaliteit klinkt!” Op de bedrijfswagen van Laudy staat een afbeelding van de zevende klok, van zijn hand afkomstig, die sinds 2009 in de Bovenkerk hangt.

LaudyKlokkengieter Simon Laudy (wiens initialen boven het wapen van Wilsum in de klok gegoten zijn) kwam zelf met zijn zoon de klok ophangen. Bijna was  het niet doorgegaan door de dikke mist die als een zware deken over Nederland hing. Het karwei was echter al twee keer uitgesteld en het spreekwoord zegt ‘driemaal is scheepsrecht’. De klok weegt 30kg en is hoofdzakelijk uit brons gegoten. Omdat de klok alleen hangt, is hij niet op toon besteld maar op de maat van de klokkenstoel. De afmeting van 38,8cm resulteert in de toon C (derde octaaf), wat volgens Laudy mooi aansluit op de nabij gelegen kerk, waarvan de klokken toonhoogte A produceren. De klok hangt (weer). Nu is het alleen nog wachten tot de veerman uit zijn graf opstaat en zijn voetveer uit de mottenballen haalt. Of tot een dorpeling uit Wilsum van het voetveer ook een replica bouwt. (Klik op de afbeeldingen voor een uitvergroting).

luidklokZie ook:
Nieuwe Laudy-klokken in de St.-Nicolaas- of Bovenkerk
Lees meer projecten van WIJD
Volg Wilsum op Facebook

Gerelateerde berichten

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

0FansLike
0FollowersFollow
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Net binnen