Opening kinderzwerfboekstation Groene Brunneper 

Woensdag 5 februari wordt het nieuwste kinderzwerfboekstation in de gemeente Kampen geopend door Jeugdburgemeester Franco Koelewijn. Hij zet hiermee de teller van officiële Kinderzwerfboekstations in Kampen, IJsselmuiden en Wilsum op twaalf stuks. 
Het lijkt een bijzondere opening te worden in het voedselpark, waar verhalen om het kampvuur worden voorgelezen door Bibliotheek Kampen en de kinderen meevoert naar de late middeleeuwen. Warme chocolademelk zal de snoeten van kinderen omtoveren tot stoere ridders met snorren. Ben je er ook bij? Om 15.00 zal de opening beginnen en zal eindigen rond 16.00 uur.
Het idee van Kinderzwerfboek is simpel: Met elkaar helpen we alle kinderen in Nederland om boeken te lezen en zich zo beter te ontwikkelen. Zwerfboeken zijn gelezen boeken die zwerven van kind naar kind met een zwerfsticker op de kaft. Zwerfboeken zijn te vinden in Kinderzwerfboekstations. Kinderen en hun ouders mogen de zwerfboeken gratis meenemen om te lezen. Is het boek uit, dan laten ze het boek weer zwerven.
Pak een boek, breng een boek
Robert de Reu, initiatiefnemer van de Groene Brunneper, is erg blij met het Kinderzwerfboekstation in ‘zijn’ park: ‘De Groene Brunneper is niet zomaar een park. Het begint bij het kind! Het is ons doel om mensen te verbinden met de natuur, met elkaar en met zichzelf. Het kind word zo weer gemotiveerd om zijn ontdekkingskracht en scheppingskracht in te zetten voor een nieuwe en duurzamere samenleving. Het kinderzwerfboekenstation sluit hier perfect bij aan, omdat er achter het delen een geheim schuilgaat en dat is verbinding.’
Dit kan wijkverbinder Tamara Pietersz alleen maar beamen: ‘Boeken vergroten je wereld, ze prikkelen je fantasie. Daarbij komt het sociale aspect van het kinderzwerfboekenstation, waarbij iedereen boeken mag komen halen én brengen. Zo zorgen we er samen voor dat ieder kind kan lezen.’
Met boeken langer naar school
Irma Hollander, consulent educatie Bibliotheek Kampen, zet zich al jaren in voor de promotie van Kinderzwerfboeken. ‘Er zijn er nooit genoeg, want lezen, voorlezen en voorgelezen worden is heerlijk, dat moet iedereen kunnen doen.’ Dankzij een royale gift van de Rotary uit Kampen hebben we spiksplinternieuwe boeken mogen kopen voor de zwerfboekenstations. Bij de opening van het zwerfboekstation in de Groene Brunneper en 12 februari bij de opening van de leeshoek in de Reijersdam waar ook een kinderzwerfboekstation is, zijn dus ook nieuwe zwerfboeken op te halen.
Samen of alleen lezen in een boekje hoe heerlijk is dat. Uit onderzoek blijkt  dat als er thuis boeken zijn, kinderen gemiddeld drie jaar langer naar school gaan dan leeftijdgenoten uit gezinnen zonder boeken. Het maakt daarbij niet uit of ouders wel of niet hebben doorgeleerd, welke beroep ze hebben of wat het inkomen is. Boeken stimuleren tot doorleren. Boeken inspireren kinderen om te lezen en zij ontwikkelen daarmee, ongemerkt en op een leuke manier, hun individueel talent.
Start je eigen station
Iedereen is van harte welkom om bij te dragen aan het succes van de Kinderzwerfboeken. Start bijvoorbeeld zelf een kinderzwerfboekstation!  Meld je aan via je website vanwww.kinderzwerfboek.nl en ontvang gratis stickers die je op het boek plakt. Je boeken zijn dan officieel Zwerfboeken geworden. Op de sticker staat: Neem me mee! Je mag het gratis mee naar huis nemen en lezen. Als je het uit hebt, laat het dan weer zwerven. Dan kan een ander kind het ook lezen. Op de binnenkant van de kaft zit ook een sticker. Op deze sticker staat vaak een zwerfcode… Met die code kun je de zwerftocht van het boek volgen. Steeds als deze code ingevuld wordt op deze website, krijg je een mailtje en weet je waar het boek is. Vanuit jouw station zwerven ze misschien wel naar Utrecht, Leeuwarden of naar Sydney in Australië.
Meer informatie, leuke tips en weetjes, en alle adressen van de zwerfboekstations in Kampen, Wilsum en IJsselmuiden:www.kinderzwerfboek.nl
Kinderzwerfboek is een initiatief van Nationaal Fonds Kinderhulp

 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 39861673

 

 


Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*