Plotselinge sluiting Skatepark Kampen

Woensdagochtend, 9 oktober, is de skatebaan afgezet door de gemeente Kampen in verband met de waarborging van de veiligheid op het skatepark. Dit heeft te maken met zogenaamde DIY (do it yourself) obstakels. Dit zijn obstakels die zelf met de hand gemaakt zijn om skateboard tricks op uit te voeren. Deze DIY obstakels, maar ook enkele vaste obstakels die bij de bouw van het park geplaatst zijn, zijn vandaag onveilig verklaard door de inspectie.

 

De skaters zelf beschrijven hier hun kant van het verhaal:

In de zomer van 2018 is door de wethouder toegezegd dat het de doelstelling is om in de zomer van 2018 een nieuw skatepark gerealiseerd te hebben, om de grote vraag hiernaar tegemoet te komen. Deze belofte heeft de gemeente niet waargemaakt. De gemeente geeft zelf aan dat er allerlei complicaties zijn, maar voor ons als skaters lijkt het er niet op dat een nieuw skatepark gerealiseerd gaat worden. De “ontwerpworkshop” samen met de gemeente is inmiddels ook al 2 jaar geleden.

In tussentijd wordt het huidige skatepark niet onderhouden én is een essentieel onderdeel (die door de gemeente zelf kapot is gemaakt) op het skatepark nooit vervangen.  Logischerwijs voelen de skaters zich in de steek gelaten door de gemeente en verliest een jonge doelgroep hierdoor al jong het vertrouwen in de politiek én het gemeentelijke apparaat.

Het gevolg is dat de skaters zelf initiatief zijn gaan nemen. Skaten op een half park is namelijk als voetballen op een goal met slechts 1 paal. Dat is dus echt geen optie.
Wij hebben als skaters zelf een vervangende quarter gebouwd. Dit is een onderdeel dat ook in het nieuwe skatepark geplaatst kan worden. Volledig van beton, stevig afgewerkt en een prachtige instaphoogte.

Deze quarter is van groot belang voor de opbouw van tricks in het park: er zijn al talloze nieuwe tricks geleerd door zowel de nieuwe generatie skaters als de oude generatie skaters op het nieuwe onderdeel. Deze quarter heeft gigantisch veel mogelijkheden met zich mee gebracht voor de ontwikkeling van het gemiddelde skateboardniveau.

Dit zijn gave groepsprocessen voor ons als groep skaters, maar wat we uiteindelijk natuurlijk willen is een volledig goedgekeurd en goed bruikbaar nieuw skatepark. De bouw van deze quarter zou als een kreet om actie gezien kunnen worden. Uit wanhoop hebben wij besloten zelf onze handen vies te maken.

De bouw van deze quarter is ook niet gratis geweest; er zit veel mankracht en enkele honderden euro’s aan materiaal in. Dat is voor ons als skaters zijnde geen probleem geweest gezien het plezier dat deze opgeleverd heeft. We hebben dit onderdeel gebouwd omdat het skatepark anders totaal niet bruikbaar is, er staat namelijk maar een half park en de gemeente wil dit niet oplossen omdat het nieuwe skatepark al in de planning zit.

Daarnaast hebben minimaal 15 beginnende skaters de basis tricks op deze quarter geleerd in de korte tijd dat deze quarter er gestaan heeft. Laat staan wat de effecten van een volledig, nieuw, skatepark zouden zijn.

De gemeente geeft met de sluiting van het skatepark het volgende signaal af:

Wat betreft de bouw van het nieuwe skatepark duurt het allemaal extreem lang. Hier zijn redenen voor, waar wij van op de hoogte zijn, maar vervelend is dit wel. Nu, wanneer het een situatie als deze betreft, zijn ze er echter zeer vlot bij. Vanaf het moment van melding tot het plaatsen van de hekken is er nog geen week overheen gegaan. Actie is dus mogelijk. Het kan een prioriteit gemaakt worden. Wij begrijpen de gemeente. Natuurlijk moet de veiligheid gewaarborgd worden en de gemeente kan niet worden aangeklaagd voor een incident op een afgekeurd obstakel. Deze situatie wordt niemand vrolijk van.

Naar ons zeggen is dit het teken dat er nu ECHT iets moet gaan gebeuren. Wij halen het niet zomaar in ons hoofd om zoveel tijd en geld in een obstakel te investeren, dat is een daad uit wanhoop. Wij wachten al zo lang en wij blijven ons vermaken met wat we hebben, wat ons prima af gaat, maar het is tijd voor vernieuwing. Het aantal actieve skaters blijft stijgen, zeker met skateboarden als olympische sport in 2020. Dit is gunstig in het belang van beide betrokken partijen (de skaters en de gemeente Kampen).

Zo kan het niet langer door gaan. Indien de skatebaan afgesloten blijft, en er geen tekenen van een nieuwe baan komen, verplaatst het probleem zich. De skaters zullen zich op andere plekken gaan vermaken (bijv. de parkeergarage). Niet skaten is geen optie, de skatescene dood laten bloeden al helemaal niet. Wij hebben er veel voor over om het levend te houden.

Ons verzoek:

Laten we, gezamenlijk, vaart maken met de realisatie van het nieuwe park. Doelstelling: Aan het eind van de lente in 2020 moet het nieuwe park staan. De zomer van 2020 moet het park gereed zijn voor de verzorging van workshops, clinics, evenementen, en dagelijks gebruik. De olympische spelen komen er aan, en deze zomer wordt het perfecte moment om een nieuw skatepark te openen.

Met alle respect,  vriendelijke groet en hopend op het begrip van bevolking en gemeente,

De skatescene uit Kampen.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*