Positief advies welstands- monumentencommissie voor herbouw villa Bovenhavenstraat

Ingezonden door Gemeente Kampen

Omgevingsvergunning bouw villa Boven Havenstraat verleend

De gemeente Kampen heeft een omgevingsvergunning onder voorwaarden verleend voor de bouw van de villa Boven Havenstraat 14 in Kampen. Als voorwaarde is opgenomen dat de nieuwbouw moet zijn afgerond binnen twee jaar na onherroepelijk worden van de omgevingsvergunning.

Op 15 januari jl. is al een omgevingsvergunning verleend voor het slopen van de bestaande villa. Om te voorkomen dat er gaten vallen in de stedenbouwkundige structuur van het beschermde stadsgezicht is in deze sloopvergunning het nieuwbouwplan opgenomen. Als voorwaarde is toen opgenomen dat er pas gesloopt mag worden als de omgevingsvergunning voor het nieuwbouwplan in werking is getreden.

Bij de aanvraag omgevingsvergunning voor de nieuwbouw zijn op advies van de welstands-/ monumentencommissie nog enkele aanpassingen gedaan. De aanpassingen betreffen onder andere het verkleinen van de aanbouw aan de achtergevel, het toepassen van kleinere dakramen en het terugplaatsen van de bestaande glas-in-loodramen. De welstands-/monumentencommissie heeft daarna een positief advies afgegeven. Dit betekende dat er geen belemmeringen meer waren om de omgevingsvergunning voor de bouw van de villa af te geven.

Geschiedenis
Het pand aan de Boven Havenstraat 14 kent een lange geschiedenis. De woning is begin vorige eeuw gebouwd naast de Glasfabriek met een eigen directeurswoning. Toen de woning leeg kwam te staan werd het gekraakt en er wonen nu nog krakers in het pand. Lange tijd was het plan om de woning met geld van de provincie Overijssel in oude luister te herstellen. Het pand is een beeldbepalend element in het gebied “Entree Boven Haven”, één van de drie entrees van de binnenstad naast het gebied Buitenhaven en het gebied Bolwerk-Buitenwacht. Maar de villa is inmiddels in zodanige staat beland dat de gemeenteraad heeft aangegeven dat ook de sloop van het pand bespreekbaar is als er iets moois (historiserende nieuwbouw) voor terugkomt, dat past in een nieuwe ontwikkelingsvisie voor het gebied.

Lees voor meer informatie over de villa en de lange geschiedenis ons dossier

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*