Quintus trapt 2017 drie keer vernieuwd af

tekst: Kim Paalman
beeld: Maarten van Gemert

Voltooide verbouwing, nieuwe directeur en verzelfstandiging

Quintus, centrum voor kunst en kunsteducatie, start 2017 met een nieuwe directeur, heringedeelde huisvesting en verzelfstandigd. Afgelopen vrijdag ondertekenden de aangetreden directeur, Hendrik Jan Houtsma, en de burgemeester, Bort Koelewijn, tevens portefeuillehouder, de officiële stukken. Belangstellenden konden onder het genot van een hapje, drankje en diverse dans- en muziekoptredens het resultaat van de verbouwing bewonderen en kennismaken met de nieuwe directeur.

Quintus
De toespraken werden afgewisseld met muziekoptredens van leerlingen

”Onze wortels zitten stevig en diep in Kampen. Wij willen groeien: gestaag, doelgericht en stap voor stap. Ontmoeten en verbinden is belangrijk voor Quintus. Quintus wil alle Kampenaren de kans geven kunst en cultuur te beleven en iedereen de mogelijkheid bieden om talent te ontwikkelen, omdat kunst raakt, inspireert, verbindt en ontwikkelt. Die veelzijdige rol en missie vind ik een mooie uitdaging.” Deze woorden sprak Jan Houtsma in zijn toespraak en illustreerde zijn woorden met het filmpje onder dit artikel. Hij vervolgde: ”In de toekomst gaat Quintus met minder gemeentelijke subsidie werken. Het is belangrijk om kunst en kunsteducatie voor iedereen betaalbaar te houden.” Ook geeft Houtsma aan dat deze groeimogelijkheden van het Quintusteam flexibiliteit, creativiteit en ondernemerschap vraagt. Een op samenwerking gerichte houding is volgens hem van belang. Samenwerking met culturele partners, cursisten, verenigingen, bedrijven en het onderwijs en gemeente met als doel de inwoners van Kampen van cultuur te laten genieten. In de toekomst gaat Quintus meer eigen inkomsten werven en een nieuw verdienmodel ontwikkelen.

Van muziekkorps tot centrum voor kunst en kunsteducatie
In 1843 besloot het stadsbestuur van Kampen een muziekkorps op te richten om muzikaal talent een plek te geven om zich verder te ontwikkelen. 25 jaar later werd het muziekkorps een muziekschool om de beoefening van muziekinstrumenten en zangkunsten te stimuleren. Zo’n 175 jaar later is Quintus het toonbeeld van de ontwikkeling van creativiteit in Kampen, aldus Burgemeester Bort Koelewijn. Quintus beperkt zich daarbij niet alleen tot zang, muziek en dans, maar richt zich daarnaast ook nog op schilder-, teken-, en boetseerkunst.

Quintus
Dansdocente Marie-Chantal Bakx gaf demonstraties in de balletzaal

Kwetsbare positie
Hoewel de verzelfstandiging van Quintus reden is voor een feestje, klinken ook twijfels in de wandelgangen. ”Quintus bevond zich bij de gemeente in een comfortabele positie. Een verzelfstandiging is natuurlijk mooi, want je hebt zeggenschap over je eigen geld, maar het brengt ook risico met zich mee. De band met de gemeente is op deze wijze ook minder sterk. Heeft dit gevolgen voor steun in de toekomst? In andere gemeenten zijn ze juist organisaties die verzelfstandigt zijn weer aan het terugbrengen. Aan de andere kant heb ik er wel vertrouwen in dat Quintus leeft bij de gemeente en dat de gemeente de toegevoegde waarde inziet van Quintus”, vertelt Ellen Schwantje, muziekdocent bij Quintus.

Steun vanuit gemeente
Dat de gemeente Quintus een warm hart toedraagt blijkt wel uit de woorden van burgemeester Bort Koelewijn: ”Wat ik zo ongelooflijk mooi en belangrijk vind, is de verbinding die Quintus zoekt en aangaat met allerlei andere culturele instellingen, waaronder de Stadsgehoorzaal en diverse musea. Ook de wijze waarop zij zich verbindt met het onderwijs is enorm sterk: er is geen gezindte, die niet op enigerwijs verbonden is met Quintus. Dat is volgens mij één van de geheimen waarom Quintus bij de lastige voorstellen, wanneer er weer geld bij moet als je gaat verzelfstandigen, feitelijk raadsbrede steun kreeg van de gemeenteraad om deze ontwikkeling in te gaan. Dat zegt wel wat in deze tijd.”

Quintus
Bort Koelewijn in gesprek met een schoonmaakster van Ventura

Zie ook:
Leer iets nieuws in 2017 bij Quintus
Leuke leerzame workshop Iris Kroes bij Quintus
Quintus mogelijk zelfstandige Stichting (2015)
Quintus levert schrijvers af

Ter illustratie van de geworteldheid in Kampen en de beoogde gestage groei tot een prachtig resultaat, werd het volgende filmpje vertoond waarin op de binnenplaats van Quintus een nieuwe boom wordt geplant.

 


 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 39861673

 

 


Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*