Reevediep vanaf donderdag 18 april geopend

Het Reevediep, de nieuwe vaarweg voor recreatievaart tussen de IJssel en het Drontermeer, is vanaf donderdag 18 april beschikbaar. Vanaf donderdagochtend 18 april 8.00 uur wordt de recreatieschutsluis (de Scheeresluis) aan de kant van de IJssel bediend en de ballenlijn aan de kant van het Drontermeer weggehaald.

De bedieningstijden voor de sluis zijn:
Maandag tot en met zaterdag: van 08.00 tot 12.00 uur en van 12.30 tot 19.00 uur
Zon- en feestdagen: van 09.00 tot 12.00 uur en van 12.30 tot 19.00 uur.

Reevediep
Het Reevediep is de nieuwe waterverbinding tussen de IJssel en het Drontermeer. Deze hoogwatergeul is bedoeld om in extreme omstandigheden hoogwater van de IJssel te kunnen afvoeren via het Drontermeer en het Vossemeer, naar het IJsselmeer. Deze nieuwe waterverbinding kan ook gebruikt worden door de recreatievaart.

Om het water door de hoogwatergeul te kunnen laten stromen, is aan de kant van de IJssel een inlaat gebouwd. De nieuw aangelegde Kamperstraatweg loopt intussen over dit inlaatwerk. Ten zuiden en noorden van de geul zijn dijken aangelegd.

Waar op dit moment de Roggebotsluis de dijken van Flevoland en de IJsseldelta verbindt en hoge waterstanden op de Veluwerandmeren voorkomt, wordt deze functie in de toekomst overgenomen door de zuidelijker gelegen nieuwe Reevesluis en de nieuwe Reevedam. De Reevesluis keert in de toekomst het water vanuit het noorden. Hij gaat onder meer dicht op het moment dat er hoogwater vanaf de IJssel via de nieuwe hoogwatergeul Reevediep, wordt afgevoerd.

Met de uitvoering van het project Ruimte voor de Rivier IJsseldelta wordt de waterveiligheid in de regio Kampen-Zwolle vergroot en is ruim 350 hectare nieuwe natuur gecreëerd en zijn bestaande natuurgebieden versterkt.

Reevediepfestival maandag 22 april 2e Paasdag
Tijdens het Reevediep Festival, op maandag 22 april, krijgen inwoners van Kampen en omgeving de kans om het nieuwe natuurgebied Reevediep te ontdekken. Van 10.00 tot 16.00 uur kan iedereen op verkenningstocht en zijn er heel veel buitenactiviteiten, optredens en gezelligheid voor jong en oud en informatie over de waterveiligheid in de regio Kampen-Zwolle en natuurontwikkeling. Zie ook www.ijsseldeltazuid.nl.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*