Tijdens de restauratie van Houtzagerssteeg 1, een bovenwoning in de binnenstad van Kampen, zijn meerdere restanten van een muurschildering ontdekt. De zijmuur van het pand in de steeg is bij veel Kampenaren wel bekend om zijn steunbogen en vele bouwsporen uit vroeger eeuwen.
De restanten bevinden zich in een aantal muurnissen die achter het pleisterwerk vandaan kwamen bij onderzoekswerkzaamheden. De restauratie en het bouwhistorisch onderzoek van het pand wordt uitgevoerd door Van der Schee, bureau voor bouwhistorisch onderzoek en is momenteel in volle gang. Op basis van de huidige stand van het onderzoek gaat het hier vermoedelijk om een 14e eeuws houtskelet en muurnissen uit dezelfde periode. Onduidelijk is vooralsnog uit welke periode in de Middeleeuwen de schilderingen stammen. Dit wordt de komende tijd nog nader uitgezocht door interieurspecialisten. Vondsten van resten van muurschilderingen in woonhuizen in Nederland zijn zeldzaam en de aanwezigheid van het houtskelet is bijzonder want een dergelijke houtconstructie, hier vooral bedoeld voor de stabiliteit van het pand, is niet eerder gevonden in Kampen.
De bovenwoning was eerder onderdeel van Oudestraat 162, gelegen op de hoek van de Houtzagerssteeg. Dit grote pand kent een rijke geschiedenis. In de 15e en 16e eeuw woonde er leden van het rijke geslacht van der Vecht in het pand en ook daarna woonden er tot ver in de 17e eeuw o.a burgemeesters. In de 18e eeuw is het een logement geworden met de naam “Het wapen van Kampen”. Halverwege de 19e eeuw heeft men het pand weer verbouwd tot woonhuis. Weer later is het gesplitst in een winkel en twee bovenwoningen.