Stad Kampen drijft weg

De stad Kampen drijft langzamerhand weg van haar oorspronkelijke locatie. Dat hebben onderzoekers van het Kadaster afgelopen week vastgesteld. Sinds het graven van de bypass is Kampen als het ware afgestoken van het vaste land en is daardoor in feite een eiland geworden. Woordvoerder Paul Oosterbruggen van het Kadaster verklaart de verschuiving als volgt: “De aardkorst is altijd in beweging, ook hier in Nederland. Waar zich losse of zwakke landdelen bevinden, schuiven die mee met de onderliggende bewegende lagen.”

Oosterbruggen vervolgt: “De specifieke combinatie van veengrond en rivierklei hier bij Kampen versnelt dit natuurlijke proces. Kleihoudende lagen fungeren vaak als glijvlak waarlangs veengrond makkelijk omlaag schuift.”

Nulmeting
Sinds de nulmetingen die in november 2014 plaatsvonden, is Kampen langzamerhand 13 millimeter westwaarts opgeschoven. Met aan de oostzijde van de stad de stromende IJssel, komt Kampen in beweging, en zal de rivier langzamerhand verbreden en meer ruimte krijgen. Een onbedoeld positief neveneffect in de strijd tegen het stijgende water.

Op de vraag of Kampen ooit nog in botsing met Dronten komt, reageert hij lachend: “Nee, dat verwacht ik de komende honderd jaar niet, haha. Zo snel gaat dat gelukkig niet.”

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*