Zo’n honderd scholieren genoten vrijdag van een heuse College Tour, in de geest van het TV-programma van Twan Huys. Onder leiding van NPO-journaliste Astrid de Jong mochten jongeren van het Almere en Ichthus College alles vragen aan Tweede Kamerlid Eppo Bruins.

De ChristenUnie Kampen had het bezoek van Bruins georganiseerd. Voor even hoefde hij geen ministers of Kamerleden als Geert Wilders niet van repliek te dienen, maar moet hij antwoorden op niet alledaagse vragen. Gisbert bijvoorbeeld, wilde weten hoe Bruins zijn tanden poetst. Water, of eerst tandpasta op zijn tandenborstel? Het ijs was gebroken. “Ik vind het heerlijk om onder scholieren te zijn”, zei het 48-jarige Kamerlid, die onder andere onderwijs in zijn portefeuille heeft en ook het dossier Lelystad Airport.

Schop onder de kont
De ChristenUnie had de middelbare scholen van Kampen uitgenodigd en de zaal van Quintus was daarmee goed gevuld. Serieuze vragen kwamen er ook. Over werkloosheid bijvoorbeeld. “Wie niet kán werken, willen we heel graag helpen. Dat is onze opdracht. Zorg voor de weduwe, de wees, de arme. En wie niet wil werken, moet een schop onder de kont krijgen”, zei Bruins.

Een scholier merkte op dat hij het bijzonder vond dat D’66 en de ChristenUnie in één kabinet kunnen zitten. “We kijken heel verschillend naar het leven, dat merk je vooral bij de ethische thema’s. Maar we kunnen het ook verrassend goed met elkaar vinden. Dat komt omdat we allebei geen chagrijnige partij zijn, maar vooruit willen. We blijven niet hangen in het verleden, maar zien uit naar de toekomst.”

Echt boos worden
Wat hij als natuurkundige in de Tweede Kamer zoekt, vroeg een student. “Een goede vraag. Er zijn weinig Beta’s in de Tweede Kamer. Dat zijn er maar drie, om precies te zijn. Er zijn er te weinig die echt goed met getallen zijn. Ik ben de politiek in gegaan omdat ik echt boos kan worden van dingen die niet goed gaan. Dan moet je dat zelf proberen te veranderen.”

Dat Bruins van alle markten thuis is, bewees hij door spontaan achter de pianovleugel plaats te nemen, die nog op het podium stond. “Bach”, vroeg hij; “Of iets moderners?”

Na de ontmoeting met de scholieren ontmoette Bruins ook nog een groep van zo’n dertig ondernemers uit Kampen. Thema’s als arbeidsparticipatie, N50, Kornwerderzand passeerden daar de revue.

Bruins: “Komende jaren cruciaal voor N50 en scheepvaart”

Ondernemers uit Kampen hadden vrijdag de kans om met Tweede Kamerlid Eppo Bruins in gesprek te gaan over wat nodig is voor nog beter werkgeverschap. Uiteraard een veiligere N50, maar er was ook aandacht voor het structureel helpen van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Havenondernemer van het jaar, Bert Weever, verzorgde één van de inleidingen. Verbreding van de Kornwerderzand sluizen bij de afsluitdijk is volgens hem van groot belang voor de scheepvaart in Kampen. Eppo Bruins kon dat beamen. “We hebben met een motie in de Tweede Kamer de nadruk gelegd op verbreiding van deze sluizen en een veilige N50.” Hij noemde de komende jaren cruciaal. “De regio moet hier samen met het Rijk optrekken. De gemeente en ChristenUnie moeten een pact sluiten met de partners die ook in de regering zitten. De komende jaren zijn hierin cruciaal.”

Waardevolle mensen
Directeur van Impact Rob Rikmanspoel hield een mooi betoog over het helpen van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Hij benadrukte het belang van gedeelde verantwoordelijkheid. “Mensen zijn waardevol en betekenisvol. Met Impact hebben we een belangrijke rol te vervullen. Maar Impact is van gemeente en daarmee van de ondernemer.”

Er was een breed gedragen oproep aan Den Haag om de Wajong anders in te richten zodat dit geen belemmering vormt voor doorstroom naar werk. Werk is van een antwoord op veel vragen uit de samenleving en zorgt voor besparing van zorgkosten. Bruins: “Werk moet in alle gevallen lonen. Dat is de inzet van het kabinetsbeleid en het beleid van de ChristenUnie. Het kan niet zo zijn dat er zekerheid verloren gaat en arbeiders slechter af zijn als er werk wordt aangenomen.”

Tot slot gaf Erik Postuma (Postuma AGF groothandel) een presentatie over circulaire economie. Zijn bedrijf is actief bezig om verspilling tegen te gaan. Hij loopt wel tegen regelgeving op en controle van de NVWA. Hij bedankt de gemeente Kampen voor de geboden kansen om uit te breiden.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here