Stichting Schutters Gilde Kampen officieel op de bres voor carbidschutters

Op dinsdag 9 juli heeft Stichting Schutters Gilde Kampen zich gemeld bij notariskantoor Herweier aan de Meeuwenweg 17 te Kampen. Na een maandenlange samenwerking was er dan eindelijk dat officiële moment en was de Stichting een feit.

De kersverse stichting heeft onder andere als doel het bewaken van de instandhouding van de Kamper Oudejaarstraditie carbidschieten zijnde een nationaal immaterieel erfgoed. Verder stelt de stichting zich als doel als spreekbuis van de carbidschutters te functioneren richting de Kamper samenleving en met name de plaatselijke overheid.

Eind 2018 ging het volgens de stichting bijna mis doordat de lokale politiek het beleid geheel om de burgers heen ging vormen. Daardoor werd de rijke traditie van carbidschieten bedreigd door de lokale gemeente. mede daardoor werd de Stichting Schutters Gilde in het leven geroepen. Al de afgelopen jaarwisseling is er door de vrijwilligers een hoop tijd en energie gaan zitten in het behoud van deze traditie. “Wij hebben vooral de taal, de wensen en de frustraties van burgers in Kampen moeten overbrengen naar de lokale politiek. Dat is ons goed gelukt. Maar we zijn er nog lang niet. De bedreiging van deze traditie moet stoppen en het behoud moet veilig gesteld worden!” aldus de Voorzitter van het Schuttersgilde Kampen Richard Bottenberg

Mede-oprichter en tweede secretaris van de Stichting Schuttersgilde Kampen, Heino Hanekamp bij de oprichting van de stichting door notaris Herweijer

“De ervaring leert dat alle schutters bereidt zijn te luisteren en niet te schieten op plekken waar het echt overlast veroorzaakt. Denk bijvoorbeeld aan zieken of ouderen. Maar waar het kan (en er geen inhoudelijke werkelijke bezwaren op tafel liggen) moet gewoon en naar ieders verzoek geschoten kunnen worden. Immers leert ook de afgelopen jaarwisseling dat er geen of nauwelijks aanmerkingen waren op het verloop van dit prachtige stadsfeest, dit mede dankzij de steun van het GBK, PvdA en de VVD.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*