Theaterman Dick van Ommen geëerd met zilveren legpenning gemeente Kampen

Wethouder Irma van der Sloot heeft op 17 juni de zilveren legpenning van de gemeente Kampen uitgereikt aan Kampenaar Dick van Ommen (1955). Hij kreeg de penning met oorkonde als blijk van waardering voor bijzondere verdiensten op het gebied van (theater) kunst en cultuur voor de stad Kampen.

Wethouder Irma van der Sloot (met o.a. cultuur in portefeuille) verraste de heer Van Ommen tijdens een huiskamerconcert te midden van familie, vrienden en muziektheatervrienden op 17 juni jl. Dick van Ommen is onlangs getroffen door een ernstige ziekte. Daardoor kan hij geen uiting meer geven zijn grote passie: het theater en daardoor vond de uitreiking van de legpenning in besloten kring plaats.

Van technicus naar theaterkunstenmaker
De heer Van Ommen begon op zijn 18e als theatertechnicus in de Stadsgehoorzaal en werd al snel aangestoken door het theatervirus. Hij besloot zich te verdiepen. In 1989 studeerde hij twee maal af: in Kampen aan de Christelijke Kunstacademie C.A.B.K. als interieurarchitect en in Amsterdam aan de Rietveld Academie als scenograaf – decorontwerper. Zo ontwikkelde hij zich van technicus naar theaterkunstenmaker.

Met zijn rijke fantasie en gevoel voor kunst en drama, ontwierp Van Ommen vele bijzondere decors die één geheel vormden met zijn regie. Op nadrukkelijk verzoek van het Kamper Walkate archief heeft Van Ommen de maquettes en ontwerpen van zijn decors geselecteerd en overgedragen.

Stadsgehoorzaal
Van Ommen is in Kampen vooral bekend van zijn werk als decor- en lichtontwerper alsmede regisseur van amateur-theaterproducties in en van de Stadsgehoorzaal met onder andere Theaterkoor Caecilia. Hij stond aan de wieg van dé springplank voor jong talent: de eigen muziektheaterprojecten van de Stadsgehoorzaal. Zijn bijdrage als regisseur en vormgever aan het op stapel staande operaproject van de Stadsgehoorzaal kan hij tot zijn spijt niet meer invullen.

Gids
Niet alleen in het theater, ook daarbuiten is de heer Van Ommen actief geweest op cultureel gebied in Kampen. Zo is hij al jarenlang jurylid om de praalwagens bij Koninginnedag te beoordelen. Ook voor Kerst In Oud Kampen zette hij zijn kennis en kunde in. Daarnaast heeft hij cursussen en workshops verzorgd bij Ventura en Quintus, gericht op theater, vormgeving en interieur.

Als recensent voor onder andere De Stentor schreef Van Ommen met een scherpe pen, maar met een milde blik richting de uitvoerenden, zijn mening over de bijgewoonde concerten, toneelstukken en muziektheateruitvoeringen. Van Ommen heeft met zijn gedrevenheid en kennis voor velen de rol vervuld als gids in theaterland. Daarvoor werd hij geëerd door de gemeente Kampen met de zilveren legpenning en door zijn vriendenkring met een bijzonder concert.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*