Door Alex de Jong @ Attest Communicatie
KAMPEN – Arts, filosoof en schrijver Bert Keizer (1947) zal op uitnodiging van de Vereniging van Vrijzinnigen Kampen-Noordoostpolder op dinsdag 10 maart in de St. Annakapel een lezing geven over ‘levenseindevraagstukken’. Bert Keizer is specialist ouderengeneeskunde en filosoof. Enkele jaren geleden maakte hij de overstap naar de Levenseindekliniek. Hij schrijft maandelijks voor Medisch Contact en publiceert wekelijks columns in Trouw. In de Levenseindekliniek houdt hij zich vooral bezig met euthanasieverzoeken van ouderen met complexe gezondheidsproblemen.
De Levenseindekliniek is in 2012 opgericht om Nederlanders te helpen die met hun euthanasieverzoek geen gehoor vinden bij hun eigen arts.
Schrijver en columnist
Na de hbs-B ging Keizer in 1968 filosofie studeren in het Engelse Nottingham, maar keerde in 1972 terug naar Nederland voor een studie geneeskunde in Amsterdam. In 1981 legde hij zijn artsexamen af en was daarna korte tijd in Kenia werkzaam; daarna werd hij verpleeghuisarts in Amsterdam.
Zijn doorbraak als schrijver kwam in 1994 met ‘Het refrein is Hein’, een zeer openhartige schets van gebeurtenissen in een verpleegtehuis, inclusief stukken over euthanasie en hulp bij zelfdoding. Dit deed flink wat stof deden opwaaien. Echter: door artsen werden zijn beschrijvingen over het algemeen als zeer reëel beoordeeld. Keizer schuwde niet om over de emoties van de patiënt, of over die van de dokter uit te weiden. Hij heeft een klinische en – volgens sommigen – pessimistische kijk op zin en onzin in de gezondheidszorg en geneeskunde. Zijn stukjes over het verpleegtehuis, waar veel leed is en de dood nooit ver weg, werden hem niet altijd in dank afgenomen.
Meer over de vrijzinnigen
Vrijzinnigen hebben een open, kritische, tolerante en vrije houding naar de samenleving, haar ontstaan en de toekomst. Een houding waarin zij proberen betrokken en bewust te leven en te zoeken naar de persoonlijke beleving van de zin van het bestaan. Ze gaan het gesprek aan tussen jong en oud, binnen eigen kring en met buitenstaanders, tussen christenen en andersdenkenden. Zij zijn benieuwd en geïnteresseerd naar het levensverhaal van de ander, van u. Het betekent vooral dat ze proberen goed te leven samen met onze medemens in een steeds veranderende samenleving. Vrijzinnigheid staat voor een haast seculiere beleving van het christendom. Dat wil zeggen dat ze niemand vertellen hoe hij of zij moet geloven. Dogmatisch denken is taboe. Naast de Bijbel wordt rijkelijk gebruik gemaakt van filosofie, kunst, literatuur, muziek; eigenlijk van alle bronnen die inspiratie kunnen bieden. De menselijke ratio wordt net als bij het humanisme hoog aangeslagen. Vrijzinnigen zijn op zoek, naar zichzelf, naar de wereld, naar anderen en naar het goddelijke gevoel. De vragen die zij zich stellen zijn: “Wie ben ik? Wie zijn wij? Waar gaan we heen? Waar leven we voor?” De kracht zit hem in de grote verscheidenheid van gedachten, de ruimte en het respect dat wordt ervaren voor het op eigen wijze geloven en denken. Meer weten? Kijk op www.vrijzinnigkampen.nl.
Dinsdag 10 maart zal Bert Keizer in de Sint Annakapel (Broederweg) een lezing geven over vraagstukken rondom het levenseinde. Inloop is vanaf 19.30. De lezing begint om 20.00 uur. Er wordt een entree van 7,50 euro gevraagd (inclusief koffie/thee).