Twee nieuwe boten voor Roeivereniging de IJssel (video)

Zaterdag werden twee nieuwe boten gedoopt bij de Kamper Roeivereniging “de IJssel” aan het Ganzendiep. De twee nieuwe boten, een viermans wedstrijdboot en toerboot worden toegevoegd aan de toch al omvangrijke vloot boten waarover “de IJssel” beschikt. 

De instructie/toerboot kan worden ingezet bij instructie en bij toertochten, zoals de onlangs gehouden Hanzesteden Roeimarathon. Deze nieuwe boot deed al mee met de Hanzesteden –Roeimarathon. De naam van deze nieuwe boot wordt “Ganzendiep”. De wedstrijdboot kreeg de naam Gerrit Douma, als eerbetoon aan de vorig jaar overleden oud-voorzitter en erelid.

Over Gerrit Douma
Op 14 juni 2016 overleed Gerrit Douma op de leeftijd van 71 jaar. Gerrit Douma heeft de vereniging meer dan 25 jaar gediend als voorzitter. Daarvoor kreeg hij een Koninklijke onderscheiding; lid in de Orde van Oranje Nassau. De heer Douma heeft als een enthousiaste, betrokken bestuurder veel voor onze vereniging betekend. Hij was onder andere één van de initiatiefnemers om de roeivereniging te verplaatsen van de IJssel naar de huidige locatie aan het Ganzendiep. Dit is een belangrijke stap geweest voor de continuïteit van onze vereniging.
Als theoloog en predikant had hij contacten in Kampen via de Theologische Hogeschool en ook in de politiek. Hij kende B & W en veel raadsleden. Eind jaren ‘70 dreigde onze vereniging te worden opgeheven. Roeien leefde niet meer in Kampen en er waren schulden, o.a. bij de Roeibond. Gerrit heeft toen met Gerard Bos en enkele laatste leden de Roei gered. De boten werden opgeslagen in een oude wasserij in IJsselmuiden. Het drijvende botenhuis, dat bij het station in de IJssel lag, werd verkocht aan een houthandelaar. Er werd via de gemeente Kampen een nieuwe plek gezocht aan het Ganzendiep, veel beter roeiwater. Het idee was dat de roeivereniging hier wel levensvatbaar zou zijn. De schulden werden weggewerkt en met een subsidie van de gemeente Kampen werd een doorstart gemaakt.

En kijk wat er nu staat aan het Ganzendiep! Een gezonde, levendige vereniging met bijna 100 enthousiaste leden, zonder schulden, met een mooie vloot en inderdaad ‘het mooiste roeiwater’. Zonder Gerrit Douma was het roeien in Kampen zeker verloren gegaan.
Het overlijden van Gerrit Douma in 2016 en kort daarna de aanschaf van een nieuwe boot, een zgn ‘gladde vier’ wedstrijdboot, maakte dat er voor het bestuur maar één naam aan deze boot gegeven kon worden; vanaf 1 juli heet deze nieuwe aanwinst ‘Gerrit Douma’.

Kampenonline was er (uiteraard) bij en maakte de onderstaande reportage


 


Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.