Uitreiking van de ‘Jan-Postprijs’

342

Bevrijding

Op zaterdag 21 maart werd ter gelegenheid van de tentoonstelling Kampen 70 jaar bevrijd: ‘ Weggetjes naar de Vrijheid’ in de Gemeentelijke expositieruimte (de voormalige synagoge) de Jan-Postprijs uitgereikt.

In het kader van de tentoonstelling werd in samenwerking met het Stadsarchief een wedstrijd uitgeschreven voor basisschoolkinderen in de gemeente Kampen. Nu het nog kan, was de gedachte, want de ‘kinderen van toen’ behoren tot de laatste generatie die nog iets over de oorlog kan vertellen. De kinderen werd gevraagd de laatste restjes verhalen te verzamelen bij groot- en overgrootouders, bij bejaarde buren en kennissen, kortom bij kinderen van toen. Tientallen verhalen en gedichten kwamen binnen. Daar zaten heel mooie tussen.

Een selectie van die verhalen en gedichten werd samen met een lesbrief van het Stadsarchief Kampen gebundeld in een boekje met de titel ‘Het enige leuke wat ik leuk vond, was de bevrijding’. De prijs verbonden aan de wedstrijd wordt de Jan- Postprijs genoemd. Als eerbetoon aan de vorig jaar maart overleden Jan Post. Jan Post was de oudste zoon van de bekende verzetsman Marinus Post die in de oorlog op een boerderij aan de Venedijk in Kampen woonde.

Na een overval op de boerderij in juli 1943, waarbij vader Marinus’ ontsnapte, kwamen Jan en zijn moeder in Duitse concentratiekampen terecht. Jan was toen nog maar 17. In het in 1990 uitgekomen boekje ‘Kinderen verhalen van de oorlog’ vertellen de twee jongste zusjes van Jan Dinie en Hennie over die overval en het moeilijke leven daarna. Toen is ook bij Jan Post, die tot dan toe niet over de oorlog sprak, het deksel van de put gegaan en heeft hij zijn verhaal verteld. Voor hem was dat een geweldige doorbraak en het heeft hem gemotiveerd rond Bevrijdingsdag jaar in jaar uit op scholen zijn levensverhaal vertellen.

Jan Post staat dan ook voor mensen die hun verhaal vertellen over wat ze meemaakten in de Tweede Wereldoorlog en daarmee het belang benadrukken van het maken van de juiste keuzes in het leven. De prijs bestaat uit een bezoek aan het Verzetsmuseum Junior in Amsterdam, waar speciaal voor kinderen een tentoonstelling is ingericht. De tentoonstelling gaat over vier kinderen: een kind uit een gewoon- gezin, uit een joods gezin, een verzets-gezin en een nsb-gezin.

Het verhaal over het kind uit een verzetsgezin gaat over Jan Slomp. Hij is de zoon van de bekende verzetsman Frits de Zwerver. Jan Slomp – zijn moeder groeide op in Kampen – was op zaterdagmiddag 21 maart naar Kampen gekomen om de prijzen uit te reiken. Tijdens de prijsuitreiking beloofde Jan Slomp de kinderen bij hun bezoek aan het Verzetsmuseum In Amsterdam te ontvangen.

Hieronder een stukje uit het winnende verhaal van Sijmen van den Bos, In die tijd waren er anti-Duitse leuzen op de school geklad. Eerst wist niemand wie het gedaan had, maar later werden er twee jongens opgepakt en op transport naar Duitsland gezet. Ze zijn nooit meer teruggekomen en niemand wist wie ze had verraden. Heel veel jaren later lag er een buurman van die jongens op zijn sterfbed. Hij vertelde dat hij ze had verraden. Die jongens liepen wel eens in zijn tuintje en riepen wel eens naar hem. Daar was hij boos om. Toen hij ’s nachts een keer niet kon slapen, had hij gezien dat de jongens de muur vol verfden. Omdat zijn geweten sprak, wilde hij het nog vertellen voor hij stierf…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

GEEF JOUW REACTIE
GEEF JOUW NAAM OP