Aan de Kamperzeedijk 7 in Genemuiden staat het Rijksmonument Het Oude Stoomgemaal Mastenbroek uit 1856. Het is het oudste nog werkende gemaal in ons land. Het gemaal is destijds gebouwd om de Mastenbroekerpolder te bemalen. Het heeft dienstgedaan tot 1961, toen een elektrisch gemaal de functie overnam.
Momenteel zijn er van de ruim 700 stoomgemalen in Nederland nog 23 over en hiervan neemt d’ Olde Mesiene, zoals het gemaal ook wordt genoemd, een belangrijke plaats in.
Op dit moment is het stoomgemaal vooral gericht op de open dagen, de stoomdagen, als het gemaal onder stoom werkt. Ook is het op niet-stoomdagen mogelijk een rondleiding te boeken. Voor de toekomst lijkt dit een te smalle basis om ook dan voldoende belangstelling te blijven trekken. Het stoomgemaal wil een bredere doelgroep aanspreken, daarom is een plan ontwikkeld voor de toekomst.
Op woensdag 4 juli om 14.00 uur wordt in het bezoekerscentrum aan de Kamperzeedijk 7 te Genemuiden, een plan gepresenteerd om de waterschapsloods in te richten als museum. Dit plan maakt deel uit van het ontwikkelingsplan van Het Oude Stoomgemaal.
Het plan is ontwikkeld door vier studenten van het CIBAP. Zij zullen dit plan die middag voor het eerst presenteren aan bestuurders, plaatselijke overheden, sponsoren, leden van de steuncommissie en vrijwiliigers.
De planontwikkelaars: Anaïs Meijer, Dave Havenkort, Guus Sluimers en Dionn Hoeijenbosch (allen studenten van het Cibap) verzorgen de planpresentatie.