Werkgroep Zwartendijk: “Gemeente rommelt met cijfers om dorp Reeve te kunnen bouwen”

749

Kampen rommelt met cijfers om Dorp Reeve te kunnen bouwen.Dat zegt Stichting Werkgroep Zwartendijk in een persbericht aan KampenOnline. De Werkgroep heeft woensdag een zienswijze ingeleverd waarin Plan Reeve volgens hen “tot op het bot wordt gefileerd”.

“Het door de gemeente Kampen ontwikkelde Bestemmingsplan Reeve neemt een loopje met de Ladder Duurzame Verstedelijking. Door te rommelen met de cijfers valt de “berekende woonbehoefte” zo’n 400 woningen te hoog uit. En door in 2016-2017 bijna 1000 woningen te schrappen in al bestaande of geplande nieuwbouwwijken, schept de gemeente zelf de behoefte aan nog een nieuwbouwwijk. De Werkgroep Zwartendijk schat dat de Raad van State de Ladderonderbouwing voor Reeve afkeurt en de woonwijk nietig zal verklaren, zo staat te lezen in de op 15 november ingeleverde zienswijze.”

In het nu ingediende Plan Reeve worden niet alleen 600-1300 woningen gebouwd, maar ook een jachthaven en een recreatiegebied aangelegd op de kop van het Reevediep en uitkijkend over het Drontermeer. Reeve grenst dus direct aan het Natura 2000-gebied Veluwerandmeren, inclusief het nieuw aangelegde rietmoeras. De Raad van State oordeelde in 2015 dat dit gebied niet verstoord mag worden en dat de roerdomp en de grote karekiet daar ongestoord moeten kunnen broeden en leven. De eerste roerdomp die is gespot in het nieuw aangelegde rietmoeras zal worden verjaagd door mensen, honden, bootjes en zeilplanken. De kans is dan ook groot dat de Raad van State deze ontwikkeling zal tegenhouden om het Natura 2000-gebied te beschermen.”

Gerommel met cijfers
De groei van het aantal huishoudens sinds de fusie Kampen-IJsselmuiden in 2001 tot 2017 bedroeg 2450 stuks. Als we op die sterk schommelende cijfers een trendanalyse loslaten komt daar een toename van zo’n 135 huishoudens per jaar uit. Dat getal sluit perfect aan bij de jongste Primos-prognose, die voorrekent dat Kampen met zo’n 1485 huishoudens zal groeien tot in 2027. Maar de gemeente middelt een serie Primosprognoses en telt daar nog eens een aantal huishoudens bij op omdat in 2015 en 2016 behoorlijk veel huizen zijn verkocht. Zo komen de rekenaars van Kampen zo uit op een totaal van 1865 huishoudens, bijna 400 meer dan reëel is.
Om met succes de Ladder Duurzame Verstedelijking te doorlopen moet de geraamde woon-behoefte worden verminderd met het aantal woningen dat in bestaand stedelijk gebied gebouwd kan worden (Raad van State, uitspraak ECLI:NL:RVS:2017:1724, waarin Kampen een belangrijke rol speelt). Eind 2015 waren dat er 2654 omdat de gemeente een over-capaciteit had van 141%. Vervolgens heeft de gemeente van deze “plancapaciteit” 981 woningen geschrapt en op deze manier een kunstmatig tekort geschapen.

Geen uniek woonmilieu
De plannenmakers beweren dat Dorp Reeve een “uniek waterrijk woonmilieu” zal worden.
Misschien geldt dat enigszins voor de 175 woningen die gebouwd zouden moeten worden op de “klimaatdijk”. Voor de overige 425-1125 huizen (fase 1+2) geldt dat ze tussen deze klimaatdijk en de Hanzelijn komen te staan en dus dat ze verrassend veel zullen gaan lijken op de woningen die in wijken als de Flevowijk, de Maten, IJsselmuiden-Trekvaart staan.
Het is daarom sterk de vraag of de Raad van State zal meegaan met de redenering van Kampen als de zaak daar komend voorjaar wordt behandeld.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

GEEF JOUW REACTIE
GEEF JOUW NAAM OP