Door Patrick Plette

Wilsum is er zaterdag niet in geslaagd de laatste thuiswedstrijd van dit voetbalseizoen om te zetten in een overwinning. De oranjehemden domineerden de wedstrijd en kregen genoeg kansen om tot scoren te komen, maar uiteindelijk kwamen alleen de bezoekers tot scoren. Zo werd de laatste thuiswedstrijd onder trainer Maikel Hondebrink met 0-1 verloren.

Zaterdag stond de laatste thuiswedstrijd van het seizoen op het programma. Het seizoen van Wilsum heeft niet gebracht wat men er vooraf van had verwacht, maar men wilde het laatste thuisduel in ieder geval omzetten in een overwinning. Dit moest gebeuren met Chiel ten Hove in het doel. De achterhoede bestond wederom uit Robin Mijnheer, Wim van Spijker, John Veenstra en Erik Barneveld. Op het middenveld namen Patrick Plette, Mark Holtland en Alwin vd Wetering plaats. De voorhoede bestond uit captain Gert Jan Sollie, Harmen Siedsma en Jan van Spijker. Reservedoelman Gerhard Bolt, Marijn Mijnheer, William Kaminyoge en Jurre Heldoorn namen plaats op de bank.

Wilsum begon goed aan de wedstrijd en had na 1 minuut spelen al op voorsprong moeten staan. Na een goede combinatie tussen Alwin vd Wetering en Patrick Plette verscheen laatstgenoemde voor de doelman, maar hij raakte de bal te ver op de buitenkant en zo verdween de bal naast het doel. Ondanks deze grote gemiste mogelijkheid bleef Wilsum op de juiste weg doorgaan. Even later kreeg Wilsum weer een goede mogelijkheid om de voorsprong te nemen, maar een lob van Harmen Siedsma over de ver uitgekomen doelman stuiterde via de grond op de bovenkant van de lat. Zo liet Wilsum in de eerste 5 minuten 2 grote mogelijkheden onbenut om op voorsprong te komen. Wilsum bleef de bovenliggende partij en met goed positiespel werden er vele aanvallen opgezet, maar tot echt grote kansen leidde dit niet. Aan de andere kant loerde NVB op de counter. Voorin beschikt men over enkele zeer snelle spelers en die werden ook dikwijls de diepte in gestuurd, maar goed verdedigen en een attente doelman Ten Hove voorkwamen dat NVB echt gevaar voor het doel kon stichten. Zo werd de rust bereikt met de brilstand nog op het bord.

In de rust gaf Alwin vd Wetering, die net is hersteld van een blessure, aan dat dat hij niet meer verder kon. Zijn vervanger was Jurre Heldoorn. Diezelfde Heldoorn begon uitstekend aan de tweede helft. Hij omspeelde 2 tegenstanders en had een goede voorzet in petto op Jan van Spijker. De kopbal van Van Spijker ging naast het doel van NVB. Even later schoot Plette van afstand op het doel van NVB, maar de doelman kon de bal net naast tikken. Uit de hoekschop die hieruit voor kwam schoot Veenstra op doel, maar zijn inzet belandde in de handen van de doelman. In de eerste helft schoot Veenstra ook al eens van afstand, maar ook toen kon de doelman redding brengen. Wilsum bleef de betere ploeg, maar na een uur spelen kwam men toch op achterstand, ook al had deze treffer nooit goedgekeurd mogen worden. De rechtsbuiten werd, in buitenspelpositie, aangespeeld en dus stak assistent-scheidsrechter Jan Riezebos de vlag in de lucht. De scheidsrechter had dit echter niet in de gaten en liet doorspelen. Een steekpass volgde, Ten Hove kwam uit, maar de defensie van Wilsum kon de bal ruimen. Deze werd echter opgevangen door de rechtsbuiten en met een fraai geplaatst schot over Ten Hove trof hij doel: 0-1.

Na deze tegentreffer greep trainer Hondebrink in: William Kaminyoge verving Harmen Siedsma. Vlak na zijn invalbeurt had Kaminyoge de gelijkmaker op de schoen. Nadat hij aan werd gespeeld door Plette kapte hij zijn directe tegenstander eenvoudig uit en krulde hij de bal richting de verre hoek. Iedereen juichte al, maar de paal bracht redding voor NVB. In de rebound kon invaller Marijn Mijnheer net niet op tijd af drukken, waardoor de 0-1 op het scorebord bleef staan. Mijnheer was net ingevallen voor Wim van Spijker. Na deze kans schakelde NVB meteen om en kregen de gasten de kans om de marge uit te breiden, maar de spits schoot de bal net naast. Wilsum ging meer en meer risico nemen om de gelijkmaker te produceren en dus kreeg NVB meer en meer kansen in de omschakeling. Een minuut of 5 voor tijd dacht Wilsum dan eindelijk op gelijke hoogte komen. Na een scrimmage voor het doel van NVB behield Marijn Mijnheer uitstekend het overzicht en stelde hij Gert Jan Sollie in staat om de gelijkmaker te maken, zijn inzet was de goalie te machtig, maar een verdediger van de gasten kon met een uiterste krachtsinspanning redding brengen. Zo ging ook deze mogelijkheid aan de neus van Wilsum voorbij. John Veenstra had overduidelijk opgelet hoe de verdediger van NVB dit deed, want even later voerde hij hetzelfde kunststukje uit toen de spits van NVB dacht te scoren. Hij omspeelde doelman Ten Hove na een snelle counter, maar Veenstra bracht redding op de lijn.

In de absolute slotfase kreeg Wilsum nog een vrije trap rond de rand van het strafschopgebied, maar de vrije trap van Plette belandde in de muur. Even daarvoor ging een vrije trap van Heldoorn naast en ook Plette had daarvoor al een vrije trap genomen, maar toen bracht de doelman redding. Vlak na deze mogelijkheid klonk het eindsignaal. Een zure nederlaag voor Wilsum was een feit, ondanks dat men de meeste kansen kreeg en het beste van het spel had. Desalniettemin laat het vertoonde spel van de oranjehemden zien dat er progressie wordt geboekt. Met name richting het nieuwe seizoen is dit goed om te weten.

Na afloop werd trainer Hondebrink nog in het zonnetje gezet middels een bos bloemen en bedankt voor bewezen diensten. Na 3 seizoen neemt hij afscheid van Wilsum en last hij een sabbatical in. Han Hanekamp is al gestrikt als opvolger. Volgende week speelt Wilsum dus de laatste wedstrijd onder Hondebrink. Dan gaat men op bezoek bij nummer 3 vv Kampen. De Kampenaren zijn verzekerd van de play-offs voor promotie/degradatie en zullen er alles aan doen de goede vorm van de laatste weken vast te houden. Wilsum wil er alles aan doen om de laatste wedstrijd van Hondebrink af te sluiten met de 3 punten. Er wacht volgende week dus nog een mooi competitieduel. Tot dan!