Zondagopenstelling supermarkten

Oproep supermarkten Kampen/IJsselmuiden aan politiek – ‘Biedt ruimte aan zondagsopenstelling supermarkten’

Supermarktondernemers in Kampen en IJsselmuiden willen graag de mogelijkheid krijgen om op zondag hun winkel open te stellen. Vandaag stuurden zij een oproep hiertoe naar de lijsttrekkers van alle politieke partijen die meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen. Deze vinden plaats op woensdag 21 maart aanstaande.

In Kampen wordt regelmatig gesproken over een mogelijke zondagsopenstelling van winkels. Vooral het laatste jaar is gebleken hoezeer dit thema leeft onder de mensen, zowel onder voor- als tegenstanders. De supermarkten denken dat er inmiddels een grote behoefte is aan supermarktbezoek op zondag. Ze vinden daarom dat een al dan niet beperkte openstelling mogelijk moet zijn. “Met respect voor elkaar en elkaars vrijheid kan zo recht worden gedaan aan de verdeeldheid tussen inwoners,” zo laten de supermarkten aan de Kamper politiek weten.

Een groot percentage van de inwoners van Kampen blijkt voorstander te zijn van een zondagsopenstelling. Dat blijkt uit de brede discussies die online en in de media hebben plaatsgevonden. Mensen hoeven op zondag dan niet meer uit te wijken naar andere gemeenten, maar kunnen hun boodschappen gewoon doen in hun eigen gemeente en woonomgeving. “Zij profiteren daarbij tevens van versere producten. Door de zondagsverkoop van verse levensmiddelen kan de kwaliteit van de versafdeling hoog worden gehouden. Er hoeven ook minder producten te worden weggegooid.”

Werkgelegenheid
Zondagsopenstelling bevordert tevens de werkgelegenheid. Supermarkten elders in het land stellen hiervoor zondagsploegen in die steeds op vrijwillige basis worden gevormd. Geen enkele werknemer wordt verplicht om op een zondag te werken. De supermarkten geven in hun oproep aan op deze wijze ook de zondagsopenstelling in Kampen en IJsselmuiden te gaan organiseren.

Zondagsopenstelling is gunstig voor de supermarkten in Kampen. Ze kunnen zo beter concurreren met supermarkten elders. Niet alleen omdat veel inwoners uit Kampen hun dagelijkse boodschappen op zondag buiten Kampen doen, maar ook omdat ze zo kunnen inspelen op de snel groeiende trend van bezorgservice. In 2017 groeide de boodschappenbezorging met maar liefst 51% (bron: FSIN) Steeds meer supermarktketens, waaronder Jumbo, Albert Heijn en Picnic, starten daarbij ook met bezorging op zondag.
Een verruiming van de winkeltijdenwet voor supermarkten zal geen negatief effect hebben op kleine winkeliers. Deze winkeliers ervaren geen of nauwelijks concurrentie van supermarkten, zo blijkt uit de oproep.

Deze oproep is ondertekend door de managers van Albert Heijn, COOP, Lidl, Aldi, Yener Market en Bolat Market.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*