Zwolse firma Van der Kolk houdt zwakke ‘asfalt’ plekken in regio nat

Zwolle – Van der Kolk Zwolle houdt op dit moment een aantal zwakke plekken op het wegennet in de regio Zwolle, Kampen en Raalte nat. Dit om te voorkomen dat de deklaag van het asfalt kapot gereden wordt door de extreme hitte.

Zwakke plekken
De Provincie Overijssel heeft voor een aantal plekken opdracht gegeven om het wegdek nat te houden. Woordvoerder Geke Mateboer van de Provincie: “Bij de N332 bij Raalte / Heeten is een slechte plek in het asfalt. Die wordt op dit moment gekoeld met water. Ook de Molenbrug bij Kampen wordt gekoeld met water en in de kop van Overijssel gaat het om twee bruggen die met een soort zoutoplossing worden behandeld.”

Er bestaat nogal wat verwarring over asfalt dat smelt. Mateboer: “Asfalt wordt normaal aangebracht met 150 graden. Dus dat kan deze temperatuur van 47 graden op het asfalt makkelijk hebben. Maar het gaat om de toplaag van bitumen met korreltjes steen. Dat kan smelten. Door het te koelen wordt rijdschade aan de deklaag voorkomen. Ook wordt ter preventie de snelheid van 50 teruggebracht naar 30 kilometer per uur.”

Geen ‘strooiwagens’ op snelwegen
Rijkswaterstaat heeft vandaag nog niet ‘gestrooid’. De persvoorlichter van de landelijke wegbeheerder: “De meeste problemen met het wegdek ontstaan op gemeentelijke en provinciale wegen in verband met het soort asfalt . Op het overgrote deel van de snelwegen ligt ZOAB en dat  kan goed tegen de hitte. ”

Afgelopen week is door Rijkswaterstaat alleen gestrooid bij knooppunt Joure. “Dit doen we met zout omdat dit vocht uit de lucht boven de weg en in het asfalt onttrekt waardoor het zal afkoelen.”

Met dank aan de collega’s van RTVFocus.nl (Zwolle)


 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 39861673

 

 


Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*