2020  het jaar om te werken aan een inclusieve samenleving

Inmiddels is 2020 al begonnen, scholen komen langzaam uit hun winterslaap en ook het bedrijfsleven komt steeds meer op gang.
En ik hoop dat in de samenleving de inclusie steeds meer vorm gaat krijgen.

Waarom ik dat hoop?
Er vallen in Nederland nog steeds veel mensen buiten de boot. Nu kan ik niet voor iedereen opkomen, maar ik probeer in mijn woonplaats Kampen toch een goede ambassadeur te zijn.
Want een goed begin begint bij jezelf.

Ook zal het lastig zijn om alle doelgroepen goed in kaart te brengen. Ik ben dan ook vooral gericht op mensen met een beperking of handicap. Maar ben me ook zeker bewust van mensen van kleur, LHBTI (lesbisch, homo, biseksueel, transgender, intersexueel) of andersdenkende.
Natuurlijk weet ik dat iedereen tevreden krijgen makkelijker gezegd dan gedaan is. Maar we kunnen wel ons best doen rekening met elkaar te houden. Ga gewoon eens met een ander in gesprek. Luister waar voor die persoon het pijnpunt ligt.
En probeer dan met iets kleins je eigen aanpak te wijzigen.
Voorbeeld is zet je fiets eens anders neer zodat stoepen goed toegankelijk blijven. Of wanneer je iets schrijft of zegt gebruik een duidelijke taal, niet iedereen begrijpt moeilijke woorden.

En nee, ik doe het ook zeker nog lang niet perfect. Maar bewustwording is de allereerste stap. Daardoor kunnen we samen zorgen voor een fijnere samenleving. Een stad waar iedereen er toe doet. En dat betekent misschien van alle kanten consessies doen, maar ik vertrouw er op dat het kan.
Ik hoop dat jullie allemaal hier aan bij willen dragen, daar waar het kan.

Zodat we met volgend oud en nieuw Kampen nog iets mooier hebben gemaakt.

Yvonne Hofman-Klinge
VN-ambassadeur inzake mensen met een handicap of chronische ziekte


 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 39861673

 

 


Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*