“Bouwen voor leegstand.” Dat is geen opmerking van de laatste paar jaren. Nee; een decennium geleden werd hier al voor gewaarschuwd door Kampenaren; ook door sommige gemeenteraadsleden.
De Kamper bestuurders dachten dat Kampen zich wel een Reeve-dorp kon veroorloven. De wethouders maakten dankbaar gebruik van de partijdiscipline. Geld leek geen rol te spelen. Duizenden Kampenaren tekenden op lijsten voor behoud van het groene gebied over de Zwartendijk en tegen de bypass en woningbouw over de Zwartendijk. De heersende politieke partijen werden bang voor stemmenverlies. Luisteren naar de burgers was er niet bij.
Er werd besloten om “gemeentelijke voorlichting” te geven in het huis aan huis blad “De Brug“; op kosten van de belastingbetalers. Het betekende een paginagrote propaganda-campagne pal voor de gemeenteraadsverkiezing van vijf jaar geleden. Inclusief een zieligheidsgehalte dat altijd uitstekend scoort: over kleine kinderen, die -zonder woningbouw over de Zwartendijk- in de toekomst geen huisvesting in Kampen zouden hebben.
Burgers met een Kamper hart, die houden van het natuurgebied over de Zwartendijk, gingen ten slotte in beroep bij de Raad van State. Daarover maakten de gemeente Kampen, de provincies Overijssel en Flevoland en het ministerie van Economische zaken zich geen zorgen. Immers de Raad van State stond er om bekend in het verleden bijna altijd voor de machthebbers met hun plannen te hebben gekozen en er niet voor de burgers te zijn.
Deze keer pakte het anders uit. De Raad van State haalde vernietigend uit naar de gezamenlijke plannen van gemeente, provincies en ministerie. Ze hebben twaalf weken de tijd gekregen om aan te tonen dat er dwingende redenen van openbaar belang zijn voor de bypass en dat er geen alternatief is. De plannenmakers hadden alles al in de strijd gegooid. Het zal lastig voor ze zijn om weer wat nieuws te bedenken. En wel dusdanig dat de ingebrachte argumenten van de Werkgroep Zwartendijk en de bemerkingen van de Raad van State overtroffen worden.
De Raad van State heeft het bestemmingsplan voor het Reeve-dorp vernietigd, omdat de behoefte aan die huizen niet inzichtelijk is gemaakt met betrouwbare cijfers.
Het aantonen van de behoefte voor het Reeve-dorp met 1300 luxe woningen, waarvan 1100 met een botenligplaats, lijkt onmogelijk. Doch de gemeente Kampen lijkt hardleers. Vooral VVD-raadslid Beent Keulen drong er bij een welwillende CU-wethouder Gerrit Jan Veldhoen op aan om een nieuw bestemmingsplan in procedure te brengen.
Daarbij wil men zich dan onder meer beroepen op een provinciaal behoefte-onderzoek voor het jaar 2040. Het lijkt niet aannemelijk dat de Raad van State in dit soort helderziendheid van bepaalde cijferaars zal trappen; daarbij dient bedacht te worden dat de plannenmakers nog geen vijf jaar vooruit konden kijken.
Komt de gemeente Kampen c.s. met nieuwe twijfelachtige becijferingen; dan zal het enige resultaat zijn dat de gemeente Kampen de Raad van State frustreert en dat leidt er weer toe dat de Raad van State extra op haar hoede zal zijn bij procedures met betrekking tot de gemeente Kampen.
Centurion, 25 februari 2015.