Adoptieoverdracht oorlogsmonumenten

Op dinsdag 16 april vindt de jaarlijkse adoptieoverdracht van de vier oorlogsmonumenten in Kampen plaats. In het kader van de landelijke actie ‘Adopteer een monument’ zijn de oorlogsmonumenten geadopteerd door Kamper onderwijsinstellingen. De adoptie van de monumenten wordt overgedragen van klas naar klas of van school naar school.

De adoptieoverdracht vindt traditiegetrouw plaats op 17 april, de dag dat Kampen werd bevrijd, maar vanwege eindejaarstoetsen gebeurt dat dit jaar een dag eerder. De adoptie houdt in dat de leerlingen van de betreffende adoptiescholen een jaar lang hun monumenten verzorgen en schoonhouden.

De overdracht vindt plaats om 11.00 uur en om 13.30 uur

11.00-11.30 uur
Het algemeen oorlogsmonument aan De La Sablonièrekade. Geadopteerd door basisschool De Morgenster en wordt in aanwezigheid van wethouder Irma van der Sloot overgedragen van groep 8 naar groep 7.
De gedenksteen aan de Synagoge ter herinnering aan de weggevoerde en omgekomen Joodse stadsgenoten. Deze gedenksteen is geadopteerd door het Rooms Katholiek basisonderwijs en de Marnixschool en wordt overgedragen van de Mgr. Zwijsenschool aan de Marnixschool. Wethouder Jan Peter van der Sluis is hierbij aanwezig.
Het Indië monument in het stadspark, ter herinnering aan de in Nederlands Indië gesneuvelde Kamper militairen. Dit monument is geadopteerd door het Ichthus College Kampen en wordt in aanwezigheid van wethouder Geert Meijering overgedragen.

13.30-14.00 uur – De twee gedenkstenen in de Prinsenstraat:
Eerste gedenksteen ter herinnering aan het op 28 september 1944 fusilleren van drie inwoners uit Kampen.
Tweede gedenksteen ter herinnering aan het op 8 oktober 1944 fusilleren van twee mannen uit Noordwijkerhout en Haarlem.

Beide gedenkstenen zijn geadopteerd door het openbaar basisonderwijs. Dit jaar wordt de adoptie overgedragen van de Engelenbergschool aan Villa Nova. Wethouder Albert Holtland woont de adoptieoverdracht bij.

Programma
De leerlingen, leerkrachten, genodigden en belangstellenden verzamelen zich bij hun eigen monument. Daar handelen de adoptiescholen hun eigen programma af waaronder de kranslegging, het leggen van bloemen door de kinderen, twee minuten stilte, vlag hijsen, zingen van het Wilhelmus en het eventueel voordragen van gedichten door de kinderen. Naast de aanwezigheid van vertegenwoordigers van het gemeentebestuur, zijn ook het 4 mei comité Kampen, de Stichting Veteranen Kampen aanwezig.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*