Auteurs overhandigen eerste parfumboek aan “de neus van Kampen”

Receptenboek De Hekserij maakt zelf parfum maken een makkie

De geur van nat grenen hout, die je doet denken aan de kleuterschool. Of de geur van een sigaar die je terug werpt in de tijd, toen opa in zijn stoel kringetjes blies van rook. Allemaal hebben we herinneringen als deze. “Spelen met geur zorgt voor stevige herinneringen”, vertelde Alma Lanjouw gisteren (donderdag) tijdens de presentatie van het boek ’26 Parfums om zelf te maken’ bij De Eenhoorn Koffie en Thee in Kampen. Zij schreef dit unieke receptenboek samen met Jan Meutgeert van De Hekserij, handelaar in onder meer geurstoffen, in IJsselmuiden.

Het eerste exemplaar van het parfumboek werd door het schrijversduo overhandigd aan “de enige echte neus van Kampen”: Aart Dooijes. Hij is chef mélangeur van sigarenfabriek De Olifant. “Tabak heeft ook een heleboel geuren en smaaknuances”, zie Dooijes, die het parfumboek van De Hekserij dankbaar in ontvangst nam. “Mijn werk is geen rekenwerk, maar trial en error. De mélanges en blends ontstaan na steeds opnieuw soorten tabak met elkaar mengen. Totdat je een moment hebt van ‘eureka’; dan is het huwelijk volbracht.”

Bezoekers van de boekpresentatie konden ruiken aan alle 26 parfums, waarvan de recepten in het boek zijn opgenomen. 26 Parfums naar de 26 letters van het alfabet: van Atoom, via Bergamo en Cologne naar Windkracht, Xylofoon, Yzig en Zoet. Eén ervan konden ze zelf maken: de Fougère. “Dit recept geven we vrij”, aldus Jan Meutgeert. “Dan weet je meteen of het de moeite waard is om het boek te kopen.”

Vier druppels Lavandin, evenveel Bergamot, Citronellol en Coumarine, drie druppels Cederhout en dan nog een drup Patchouli. Dit mengsel vul je aan met alcohol. Even schudden en klaar is je Fougère, een lichte parfum die zowel door mannen als vrouwen wordt gewaardeerd. Easy peasy. Heel leuk om te doen en beslist niet moeilijk. Alle grondstoffen voor de parfums in het boek zijn verkrijgbaar bij De Hekserij. Dit bedrijf werd opgericht in 2001. De eerste thuisbasis was Kampen, maar sinds 2011 is De Hekserij gevestigd op bedrijventerrein Spoorlanden in IJsselmuiden. Met dit receptenboek hoopt De Hekserij dat de drempel om zelf aan de slag te gaan met geurstoffen lager wordt.

Moet je gek zijn op parfum om met dit boek aan de slag te gaan? “Welnee”, zegt Alma Lanjouw. “Ik houd zelf niet echt van parfum. Maar ik houd wel van geuren, zoals van mos, hout, gras, mijn man, de zee. Ik vroeg me op een gegeven moment af: Zou je de geur van een bloemenwei kunnen maken?” Als docent gebruikt zij de recepten om met leerlingen aan de slag te gaan met rekenen.

Voor Meutgeert zit de fascinatie in het zelf maken van producten, op basis van de grondstoffen die je ervoor nodig hebt. Het duo heeft bijna een jaar gewerkt aan het boek. De vormgeving is gedaan door Necodeco Grafische Vormgeving en Design.


 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 39861673

 

 


Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*