“Auw, help! Het bloed gutst eruit…”

Dinsdagavond 7 mei weet een werkneemster van Tuincentrum Palland niet wat ze moet. Ze heeft zich gesneden met een mes terwijl ze aan het werk was bij de oppottafel. Een grote wond aan de pols is het gevolg en het bloed gutst er uit.

Een situatie die dicht bij de realiteit ligt. Het gaat hier gelukkig om een spel. Wel een heel serieus spelletje. Verspreid over het terrein van het tuincentrum liggen meerdere LOTUS-slachtoffers. Ieder met een ander realistisch letsel.

Het Rode Kruis Kampen houdt twee keer per jaar een grote oefening voor haar vrijwilligers. Zo kunnen zij het geleerde in de praktijk brengen. Deze oefeningen zijn hard nodig. Wanneer de EHBO-ers een dienst draaien krijgen zij immers niet met alle letsels te maken. De oefenavonden zijn dan ook bedoeld om ervaring op te doen. Een grote oefening maakt het net allemaal even echter….. En spannender.

De vrouw die zich gesneden heeft, heeft een slagaderlijke bloeding en bij het zien van al dat bloed dreigt ze ook nog flauw te vallen. Snel handelen is dan gewenst. De bloeding moet gestopt worden en tevens uit het zicht van de vrouw gehouden worden. In groepjes van 4 tot 5 EHBO-ers helpen de vrijwilligers het slachtoffer.

Buiten zijn twee medewerkers van het tuincentrum bezig met snoeiwerkzaamheden aan de slootkant. De oudste medewerker staat op een trap die door de jongere medewerker wordt vastgehouden. De trap glijdt weg en zorgt er voor dat de jongere medewerker in de sloot belandt en onderkoelt raakt. De oudere medewerker breekt door de val zijn onderbeen, een open botbreuk tot gevolg. Dit vraagt van de vrijwilligers een goede rolverdeling en samenwerking. Beide slachtoffers moeten immers geholpen worden.

Tussen de tuinplanten loopt nog een moeder met haar kind. Het kind heeft van de besjes gegeten die aan de planten zitten, wordt steeds suffer en de ademhaling valt weg. Snel handelen is van groot belang. Om het leven van het kind te redden moeten de vrijwilligers het kind reanimeren en is ook de communicatie met de meldkamer van groot belang. Het goed gebruiken van de portofoon en het doorgeven van de juiste informatie kan het verschil maken tussen leven en dood.

Net om de hoek ligt een man die met de stellingen bezig was. Er schiet een paal los en deze belandt op het hoofd van de man. De man heeft een brilhematoom, dit zijn blauwe verkleuringen rond de ogen die duiden op hersenletsel. Als gevolg van de klap op zijn hoofd en het ontstane letsel raakt de man langzaam zijn bewustzijn kwijt. Belangrijk bij dit slachtoffer is het signaleren van letsel en het slachtoffer, die tussen de stellingen en de bloempotten ligt, in de stabiele zijligging leggen.

Voor de EHBO-ers van het Rode Kruis Kampen, die allen met grote regelmaat zich op vrijwillige basis inzetten op evenementen, was dit een leerzame avond waar zeker nog enige tijd over na gesproken zal worden. Tuincentrum Palland was een uitstekende locatie voor deze realistische oefening.

Wil jij ook deel uitmaken van het vrijwilligersteam van het Rode Kruis Kampen ? Voor meer informatie kunt u mailen naar rodekruiskampen@gmail.com of na 18.00 uur bellen met 038 853 8178

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*