Burgemeester Koelewijn zeer tevreden over verloop Hanzedagen.

Foto van auteur

Hij liep tijdens de Hanzedagen vier dagen glunderend door zijn stad. Het is voor ons Kampenaren ook geen verrassende kop boven dit artikel, maar burgemeester Bort Koelewijn is zeer tevreden over het verloop van de Hanzedagen in Kampen afgelopen weekeinde. 

Naar schatting 225.000 mensen hebben het evenement bezocht afgelopen weekeinde. Of dat een teleurstellend aantal is? Koelewijn vindt van niet. Het aantal van 300.000 dat eerder genoemd is heeft vooral te maken met het veiligheidsaspect. Waar moet je rekening mee houden en wat moet je allemaal organiseren om het evenement veilig te laten verlopen voor deelnemers en bezoekers, en als je dat aantal dan net niet haalt dan blijft over dat de zaak op dat gebied in elk geval goed geregeld is.

Van de medewerkers aan de Hanzedagen kwamen zo’n 2000 mensen uit de diverse Hanzesteden, die vooral in de stands op de Hanzemarkt te vinden waren. Daarnaast waren er minstens 2000 Kampenaren actief op het evenement, door deelname in koren, muziekorkesten, etc.
Koelewijn roemde daarbij vooral de samenwerking tussen de verschillende verenigingen.
“Ik ben blij met de steun van ongelofelijk veel organisaties, instellingen, ondernemingen die hun inbreng hebben gehad in het programma en de vele vrijwilligers die hun handen uit de mouwen gestoken hebben. We hebben bewezen dat we op een manier hebben kunnen samenwerken die heel veel mensen aanspreekt en dat er veel energie is om samen een mooi evenement neer te zetten, laten we dat vasthouden”, aldus Koelewijn.

Dat de bezoekersaantallen iets achterbleven bij de inschatting vooraf heeft zeker geen gevoel van teleurstelling gegeven. “Juist daardoor was de sfeer relaxed, je hoefde nergens over de hoofden te lopen, men kon overal gemakkelijk bijkomen en de sfeer was uitstekend.”

Het parkeren verliep ook uitstekend, de overlast voor de binnenstadsbewoners bleef binnen de perken, en de wachttijden voor de pendelbussen was zeer acceptabel. Ook daarover geen wanklank te noteren.

Publiekstrekker was vooral het hoofdpodium aan het van Heutszplein. “Daar waren onze buitenlandse gasten zeer van onder de indruk, de entourage, de rivier, de schepen ernaast, het plaatje was geweldig! Men raakte er niet over uitgesproken.”
De concerten op het podium werden alle zeer goed bezocht, bij the Common Linnets moest de boel zelfs even op slot, omdat er teveel mensen op het plein dreigden te komen. “Desondanks viel er geen enkele wanklank, er zijn in het gehele weekeinde slechts vijf aanhoudingen geweest, en dat wijkt niet af van welk ander weekeinde dan ook”.

Een andere topper was het ridderspektakel, dat tot driemaal toe volledig “uitverkocht” was. “Er is vraag geweest voor extra voorstellingen, maar dat is niet te doen”, aldus de burgemeester. “In zo’n harnas wordt het met deze temperaturen wel 60 graden, dus dat kun je van de ridders niet verlangen. En er moest nog een straatparade gehouden worden ook.” Meer inzet dan dat zij gedaan hebben was menselijkerwijs niet te verlangen van de ridders.

Over de inzet van plaatselijke ondernemers was Koelewijn ook zeer te spreken. De plaatselijke horeca heeft op diverse punten extra verkooppunten gerealiseerd. Compliment van de plaatselijke kroegbazen en restaurateurs was het feit dat de gemeente dit aan de plaatselijke ondernemers had gegund en niet van buitenaf heeft ingevlogen. Het restaurant op de Nieuwe markt, daar hebben we een aanpassing gedaan. De optredens vanaf de muziektent werden verplaatst naar binnen in de tent. De mensen bleven buiten staan luisteren, en die wil je natuurlijk wel op je terras hebben.

Was er dan geen enkel minpunt te ontdekken tijdens deze Hanzedagen. Op de vraag van een van de collega’s waarom de Hanzemarkt al op acht uur afgelopen was: “Dat zit in het format van de Hanzedagen, dat is dus overal zo. En zo kunnen mensen die de hele dag in die stand hebben gestaan zelf nog wat gaan eten en genieten van de optredens op de podia.”

Enige echte tegenvaller was de opkomst bij de jamboree aan de overkant van de IJssel. Daar waar 1000 scouts verwacht werden waren er uiteindelijk slechts 250. Als mensen toezeggen te gaan komen, maar er uiteindelijk toch niet zijn, dan is daar weinig aan te doen.

Wat overblijft is de goodwill die Kampen heeft gekweekt. De fijne sfeer die er was tijdens het evenement en de samenwerking tussen alle verenigingen, instanties, vrijwilligers, inwoners. Dat is misschien wel de grootste winst van de organisatie van de Hanzedagen. We hebben het vaak over Kamper Kracht, en die is er zeker geweest de afgelopen dagen, en dat gevoel, dat moeten we vasthouden.

 

Verslag en foto’s: Joop van Dijk

Gerelateerde Berichten

Geef een reactie