CDA: onduidelijkheid over gezondheidsrisico’s bij het verwijderen van asbestdaken

(Ingezonden politiek)

CDA Kampen stelt dat er veel onduidelijk is na het door TNO gepubliceerde rapport waarin staat dat de gezondheidsrisico’s bij het verwijderen van asbestdaken erg klein zijn. “De Tweede Kamer heeft de regering opgeroepen om onderzoek te doen naar de mogelijkheden om zelf asbestdaken te saneren. Eigenaren van deze daken weten nu niet waar zij aan toe zijn” stelt woordvoerder Hardy Wellenberg.

De CDA-fractie wil van de wethouder weten, wanneer blijkt dat het saneren in de zogenaamde risicoklasse 1 mogelijk is, of dakeigenaren zelf mogen saneren zonder tussenkomst van een gespecialiseerd bedrijf. “Welke mogelijke risico’s zijn er bij het zelf saneren van asbestdaken en hoe wordt de kwaliteit geborgd?” vraag Wellenberg zich af.
Ook de Provinciale CDA-fractie sluit zich hier bij aan: “De versnelling klinkt mooi, maar we moeten niet te vroeg juichen. Ook de Provinciale fractie wil zeker weten dat de volksgezondheid echt gegarandeerd is. En dat moet snel gebeuren.

De Provincie heeft 6,25 miljoen euro vrijgemaakt voor een Stimuleringsfonds Asbestsaneringen. Het CDA wil weten hoe de gemeente gebruik kan maken van dit fonds.
“We zien nog steeds dat er vele vierkante meters verwijderd moeten worden voor het verbod in gaat. Eigenaren van asbestdaken moeten worden gestimuleerd om het dak te verwijderen en niet wachten tot het laatste moment.”

De CDA fractie in Kampen roept het college op om met de Provincie en met het Ministerie in gesprek te gaan over de vervolgstappen na dit onderzoek naar de gezondheidsrisico’s rondom asbest. “Er moet zo snel mogelijk duidelijkheid komen voor alle betrokkenen, de gemeente moet wat ons betreft daarin de leiding nemen”, aldus Hardy Wellenberg

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*